Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úniós támogatás Baghlan megújulásához

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. július 3. 10:19

Az Európai Bizottság kabuli képviselete, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet képviselői június végén a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborába látogattak, hogy ünnepélyes keretek között elindítsák a kormányzati tevékenységet fejlesztő programot, amely az Európai Unió első fejlesztési programja Baghlan tartományban.

A delegáció találkozott a baghlani kormányzóval, a Tartományi Tanács (Shura) vezetőjével és helyettesével, és egy parlamenti képviselővel, akik tájékoztatást adtak a helyi viszonyokról és a fejlesztési igényekről, majd megtekintették a MÖS által az elmúlt években kivitelezett projekteket.

Az Európai Unió legújabb fejlesztéséről szóló egyezményt az EU Bizottság képviselője, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), a Magyar Kormány, az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport, és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet képviselői 2008. május 14-én írták alá, melynek értelmében az EU Baghlan tartomány közigazgatási reformját fogja támogatni.

Az Európai Unió a harmadik legnagyobb donor Afganisztánban. Évente több mint 250 millió Eurót fordít az afgán egészségügy, vidék, mezőgazdaság, igazságszolgáltatás és kormányzati kapacitás fejlesztésére.

1595877936
Az Európai Unió örömmel fogadta, hogy a rendszerváltó országok (Csehország, Litvánia, Magyarország) is részt vesznek Afganisztán újjáépítésében, ezért támogatásukra 2008. évben 10 millió Euró értékben külön fejlesz-tési alapot (SPG) hozott létre, amelyet az országok megfelelő pályázatok útján nyernek el. Magyarországon az Önkormányzati Minisztérium pályázta meg a támogatást.

A pályázatban szereplő összeg csak a kormányzati képességek fejlesztésére fordítható, valamint a pályázóknak 25% önrésszel kell rendelkezniük.

Ez azért jelentős, mert így a PRT-t működtető tagállamok meg tudják ötszörözni a rendelkezésükre álló összeget.

Afganisztán fejlesztése komplex feladat, ahol a fejlesztési ágak összehangolt működése fogja eredményezi az ország stabilitását, ezáltal pedig a tömeges elvándorlás és a globális terrorizmus visszaszorítását. Ebben az évben az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a kormányzati képességek fejlesztésére, hogy a tálib rendszer bukása után felállított állami szervezetek a nép érdekeit szolgálják, tekintélyt szerezzenek, és képesek legyenek szakterületük irányítására, feladataik ellátására.

A kormányzati fejlesztési program több projektből tevődik össze. A program egyik fő célja a közigazgatásban dolgozók továbbképzése, amely két szinten, tartományi és járási szinten valósul meg. Tartományi szinten a USAID szervez kötelező jelleggel rendszeres továbbképzéseket a tartomány vezetői részére. Járás szinten pedig az Önkormányzati Minisztérium megbízásából a hadszíntéren tartózkodó Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogja a továbbképzéseket megszervezni.

1595877937
Ezen a hathónapos tanfolyamon járásonként hat kormányzati tisztviselő, összesen százharminckilenc ember vesz részt, ahol adminisztratív és számítógépes ismereteket sajátítanak el, valamint alapfokú angol nyelvtudást szereznek. A program másik fő célja a kormányzati infrastruktúra kiépítése, amely során a tartomány egyik legelmaradottabb járásában, Tala Wa Barfakban egy új kormányzati negyed fog felépülni, illetve Dahana-i Ghoriban a mezőgazdasági és a vízügyi minisztérium helyi irodái fognak elkészülni. Baghlan tartomány állami intézményeinek támogatását az MH PRT katonái is folyamatosan végzik, akik bútorokkal, számítógépekkel és irodai eszközökkel látják el a már meglévő kormányzati irodákat.

Az újjáépítési projektjeiket is a kormányzati hivatalokon keresztül valósítják meg, ezzel is tekintélyt adva az állami intézményeknek.

A beruházások a jövőben tovább folytatódnak, hiszen a tartomány fejlesztéséhez több évtized kitartó munkája szükséges. Ebben a feladatban az Európai Unió is aktívan részt vesz, mind a PRT-val együttműködve, mind pedig önállóan.