Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországban is megismétlődhet Oslo és Utoya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 27. 11:35

A német belügyminiszter szerint a norvégiaihoz hasonló merénylet nem zárható ki Németországban sem. Egy július 27-ei lapinterjúban Hans-Peter Friedrich ennek kapcsán mindenekelőtt a szélsőjobboldali veszélyre figyelmeztett.

Utalt arra, hogy az elmúlt időszakban Németországban jelentős mértékben megnövekedett az olyan erőszakos cselekmények száma, amelyeket szélsőjobboldali csoportok hajtottak végre.

A konzervatív politikus úgy vélekedett, hogy a jövőben még nagyobb éberségre van szükség. Szavai szerint a szélsőjobboldal mellett ez vonatkozik a szélsőbaloldalra, valamint a szélsőséges iszlámra is.

A Norvégiában történtek kapcsán a belügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy Németországban elsősorban a jobboldali autonóm, valamint a szélsőjobboldali csoportosulások jelentenek veszélyt. Noha a szóban forgó csoportok tagjainak száma az elmúlt időszakban csökkent, az általuk elkövetett erőszakos cselekmények száma, illetve brutalitása ugyanakkor növekedett – tette hozzá.

Mindennek alapján Hans-Peter Friedrich nem zárta ki, hogy egy oslói mintájú, “szélsőjobboldali indítékú" terrocselekmény Németországban is megtörténhet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ennek elkerülése érdekében a megelőző intézkedések – az intenzív megfigyelés – erősítésére van szükség.

Ennek ellenére nem zárható ki, hogy egyes személyek – akikre a megfigyelés nem terjed ki – önmaguk radikalizálódnak – fűzte hozzá.

A norvégiai kettős merénylet óta ez az első eset, hogy a német kormány belügyminisztere ennyire egyértelműen figyelmeztetett a hasonló németországi fenyegetettségre.