Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországban zajló gyakorlatot tekintett meg a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. július 21. 19:39

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője is részt vett a „Dynamic Front 22” gyakorlat - éleslövészettel egybekötött - kiemelt látogatói napján július 20-án, szerdán, a németországi Grafenwöhrben.

Andi_kapott_jav (1)

A „Dynamic Front 22” elnevezésű gyakorlat az amerikai haderő által vezetett többnemzeti gyakorlat, melynek célja - többek között - az Artillery Systems Cooperation Activities (ASCA) programban részt vevő országok körének bővítése, a megosztott irányzású tűztámogatás feladatainak végrehajtása során az együttműködés fejlesztése. Mindezek mellett az ASCA és nem-ASCA tag országok között a nemzeti tüzér képességek, valamint a tüzér fegyvernem harceljárásainak egységesítése és összehangolása, harcászati és magasabb szintű célfelderítő és tűzvezetési rendszerek alkalmazásával.

A nemzetközi gyakorlaton húsz országból közel háromezren vettek részt - többek között - Bulgáriából, Csehországból, Észtországból, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Grúziából, Görögországból, Magyarországról, Olaszországból, Koszovóból, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, Spanyolországból, Törökországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból is.

Andi_kapott_jav (2)

A Magyar Honvédség állományából kettő fő a brit vezetésű ARRC (Allied Rapid Reaction Corps) parancsnokság, valamint egy fő a Többnemzeti Tüzér Dandár (Multinational Field Artillery Brigade) parancsnokságának törzsbeosztásában bizonyíthatta szakmai felkészültségét a nagyszabású nemzetközi gyakorlat végrehajtása során.

Magyarország 2019-ben csatlakozott az ASCA programhoz, mint Németország által szponzorált tagjelölt. Az évente megrendezett gyakorlatsorozat a jövőben is kiváló lehetőségeket biztosít a Magyar Honvédség részére az új tüzérségi technikai eszközökkel, mint például a korszerű PzH 2000 önjáró lövegekkel felfegyverzésre kerülő MH 25/101 tüzérosztály nemzetközi szövetségi rendszerekbe és koalíciós kötelékekbe való integrációja tekintetében.

Andi_kapott_jav (3)