Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németországot is bírálta a lengyel külügyminiszter

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 25. 11:48

Közvetve Németországot is bírálta és a katonai szerepvállalás területén kiegyenlítettebb tehermegosztást sürgetett a lengyel külügyminiszter. „Nem szabad megengedni, hogy egy tagország politikai vagy történelmi okokból nem tart lépést a többiekkel, ezt a magatartást magunk mögött kell hagynunk” – szögezte le a külügyminiszter.

A Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban Radoslaw Sikorski a többi között hangoztatta, hogy az afganisztáni bevetés Lengyelországban éppen olyan népszerűtlen, mint Németországban, ennek ellenére a varsói kormány úgy döntött: a jelenlegi 2000-ről 2600-ra növeli katonáinak számát, és további 400 főt helyez készültségbe. A miniszter kijelentésével közvetve arra utalt, hogy a NATO-szövetségesek közül Németország azon kevesek egyike, amely még nem döntött az elsősorban Washington által sürgetett csapaterősítésről.

Sikorski – közvetve ismét Németországra utalva – megengedhetetlennek nevezte azt is, hogy egyes, a nemzetközi békefenntartásban részt vevő államok korlátozott tevékenységre adtak csak felhatalmazást afganisztáni kontingenseiknek. A német katonák például csakis északon állomásozhatnak, a déli tartományokban folyó harcokban nem vehetnek részt, de közvetlen harci cselekménybe északon sem bocsátkozhatnak.

Sikorski szerint a katonáknak csak a győzelemre szabad adni felhatalmazást, a győzelemhez viszont biztosítani kell a megfelelő eszközöket.

A lengyel külügyminiszter leszögezte: ha a világ legerősebb szövetsége hiteles akar maradni, akkor Afganisztánban győznie kell. Sikorski kijelentette. 2012-ben lesz tíz éve, hogy a NATO elkezdett harcolni a demokráciáért és a biztonságért az ázsiai országban.

Normal
0
21


Ha egy feladatot tíz év alatt nem tudunk elvégezni, később sem fogjuk

Normal
0
21

" – fogalmazott a miniszter, aki szerint a demokrácia tekintetében – mint azt az elnökválasztások bizonyították – a szövetség sikeres volt, más területen azonban még nem.