Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi csapatok a Golán-fennsíkon?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 28. 8:21

Az izraeli-szír békés rendezés új elképzelését vázolta fel Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, amikor a sarm-es-Sejk-i népszerű üdülőhelyen találkozott a zsidó állam védelmi miniszterével, Ehud Barak-kal.

Az elképzelés szerint Izrael 10-15 év alatt kiürítené a Golán-fennsíkot, és az izraeli hadsereg helyét amerikai, orosz és egyiptomi csapatok foglalnák el, amelyek aztán a területet fokozatosan átadnák a szíriaiaknak.
A tárgyaláson Mubarak és Barak megegyeztek a Gázába tartó fegyver-csempészés meggátolására irányuló együttműködés részleteiről is, valamint szóba került egy elhurcolt izraeli katona kiszabadítása érdekében folytatott egyiptomi közvetítés is. Egyiptomi források szerint az ügy “gyakorlati szakaszába" érkezett, habár egyelőre nem lehet tudni, mikor és milyen feltételek mellett valósul meg a fogolycsere.

Ugyanakkor a sorozatos izraeli légicsapásokban életét vesztette hét palesztin radikális a Gázai övezetben – közölték palesztin források.
Az izraeli légierő csütörtökön négy támadást intézett a Földközi-tenger partján fekvő palesztin terület ellen.

Az egyik áldozat Mohamed Abdallah, az Iszlám Dzsihád radikális szervezet regionális vezetője, aki a szervezet fegyveres szárnya, az al-Kudsz Brigádok tagjai ellen Gázától délre indított izraeli támadásban vesztette életét.

Az izraeli hadsereg megerősítette a légicsapás hírét, hozzátéve: Abdallahot felelősség terheli a zsidó állam elleni palesztin rakétatámadásokért.

A többi áldozat szintén az Iszlám Dzsihád, illetve a Gázai övezetet uraló Hamász radikális szervezet fegyveres szárnyának, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak volt a tagja, akik az övezet különböző pontjaira mért izraeli légicsapásokban haltak meg.