Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlaton bizonyított a többnemzeti parancsnokság

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Denice Lopez szakaszvezető (U.S. Army) és a szerző felvételei |  2021. június 22. 16:24

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) júniusban sikeresen végrehajtotta az első nemzetközi gyakorlatát. A gyakorlat hivatalos zárását június 22-én tartották a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

MNDC08 - DE21 Main Command Post TOC

A Defender Europe 21 az Amerika Egyesült Államok szárazföldi haderejének évente megrendezett többnemzeti összhaderőnemi gyakorlata, amelynek célja a készenlét és interoperabilitás növelése az Egyesült Államok, valamint a NATO és partner haderők között. A Defender Europe 21 számítógéppel támogatott, parancsnoki és törzsvezetési mozzanatát (Command Post Exercise – CPX) június 10-14. között hajtották végre mintegy 2000 fő részvételével, hogy demonstrálják az Egyesült Államok Szárazföldi Hadereje Európai és Afrikai Parancsnokságának képességét a többnemzeti szárazföldi erők összfegyvernemi kiképzési környezetben történő vezetésére, miközben két kontinens 104 országában valós műveleteket hajt végre.

A hadosztály-parancsnokság a CPX során egyszerre két vezetési pontot működtetett: az előretolt vezetési pontot a németországi Grafenwöhrben, valamint a fő vezetési pontot az állandó települési helyén, Székesfehérváron. Az alig egy éve létrehozott HQ MND-C számára a Defender Europe 21 volt az első nagyobb megmérettetés.

MNDC15 - DE21 ENDEX parade

„Ez a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat nagy jelentőséggel bír számunkra” – nyilatkozta Denis Tretinjak vezérőrnagy a gyakorlat során az amerikai katonai sajtónak. „Egy valódi harci környezet – legyen bár csak szimulált is – kiváló alkalmat biztosít a parancsnokság számára, hogy a hadosztály szintű tervezési és végrehajtási képességünket fejlesszük, valóban kivételes lehetőség ez a gyakorlásra.”

A Defender Europe 21 során a hadosztály-parancsnokságnak lehetősége nyílt tesztelni a vezetésirányítási (C2) képességét, a parancsnoki elemeink közötti eljárásokat és kommunikációt, a törzsmunkát, az információs és kommunikációs rendszereket és nem utolsó sorban az alapvető működési és ellátási rendszert.

MNDC18 - DE21 ENDEX parade

A gyakorlat hivatalos zárásán Tretinjak vezérőrnagy mindenkinek megköszönte azt a lelkes és elkötelezett részvételt, mely a Defender Europe 21 nemzetközi résztvevőinek elismerését is kivívta. A ceremónia részeként, kiemelkedő teljesítményéért Fenyvesi György alezredes, Zlatko Izvikic alezredes, Nikica Lemic alezredes, Varga Péter alezredes, Josip Stefanac őrnagy, Székely Tamás őrnagy, Palágyi Gáspár főhadnagy és Dario Solic őrmester parancsnoki emlékérmet vehetett át.

A HQ MND-C személyi állománya a gyakorlat végeztével sem pihenhet sokat, hiszen az év második felében tartják meg az 1. Német/Holland Hadtest-parancsnokság vezette Alligator Sword 2021 gyakorlatot, amelyen már a Defender Europe 21 során összegyűjtött tapasztalatokat is fel tudják használni.

Címkékgyakorlat
Kapcsolódó cikkek