Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi tanfolyam, inspiráló oktatási környezetben

Szöveg: honvedelem.hu / Szabó Csaba őrnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2023. május 16. 11:30

Hazánkban rendezték meg a NATO civil-katonai együttműködési (CIMIC) harcászati és törzstiszti tanfolyamot.

IMG_4046

Az MH Kiber-és Információs Műveleti Központ (MH KIMK) éves munkatervének megfelelően, április 17-28. között rendezték meg a NATO CIMIC Kiválósági Központ (CCOE) által szervezett NATO CIMIC tanfolyamot Szentendrén. Magyarország, mint a CCOE egyik szponzor nemzete évente jogosult egy, a központ kiképzési igényeihez igazodó CIMIC szakmai tanfolyam lehívására és annak kihelyezett megrendezésére.

Idén, a CCOE oktatási portfoliójából megtartott CIMIC harcászati és törzstiszti tanfolyam kéthetes oktatási modulja tanteremi és kis csoportokban végrehajtott, elméleti ismeretanyagra és gyakorlati feladatokra fókuszáló képzést foglalt magába. A tanfolyamot, kilenc NATO-nemzetet képviselve – Albánia, Csehország, Hollandia, Horvátország, Egyesült Királyság, Németország Románia, USA és Magyarország – 18 törzstiszt és 13 harcászati hallgató teljesítette sikeresen.

IMG_5008

A tanfolyam szakmai felügyeletét és az oktatói gárdát a CCOE állította össze, hasonlóan a hallgatói állományhoz, szintén nemzetközi megosztásban, négy NATO és egy Partnership for Peace nemzet – Hollandia, Németország, Lengyelország, USA és Ausztria – hozzájárulásával.

A tanfolyam hivatalos megnyitása és lezárása is rendhagyóra sikerült: Balogh Péter ezredes, az MH KIMK leköszönő parancsnoka nyitotta meg, Polyecskó László alezredes pedig, mint a központ új megbízott parancsnoka zárta le. A tanfolyamot megtekintette Andreas Eckel ezredes, a CCOE igazgatója is.

A CCOE tanfolyam lehetőséget teremtett a magyar CIMIC szakembereknek és a külföldi kollégáiknak egyaránt, hogy biztonságos és inspiráló oktatási környezetben bővítsék szakmai tudásukat.

IMG_5284