Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint négy évtized a honvédelem szolgálatában

Szöveg: Krizbai Diána hadnagy | Fotó: Schwanner Áron hadnagy |  2023. május 16. 10:11

Minden reggel tornázik, verseket ír és szaval, de a kényelmet sem veti meg - így tartja magát formában fizikailag és szellemileg Babér Józsefné honvédségi nyugdíjas, akit 100. születésnapján köszöntöttek a Magyar Honvédség nevében május 8-án, Budapesten.

_MH_4854.jpg másolata2

Babér Józsefné, 1923. május 8-án született Oravecz Mária néven Csokván, mai nevén Csokvaományban.

Édesapja bányász volt. Négy lánytestvére közül egyikük szintén a Honvédelmi Minisztériumnál találta meg számítását, ő a nyomdánál dolgozott. A születésnapos 1949-ben kezdte pályáját a Honvéd Térképészeti Intézetben, egy évvel később pedig már a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott. Innentől mintegy 30 éven át, végig a HM dolgozója volt főként gépírói, ügyintézői beosztásokban. Társadalombiztosítási ügyintézőként a minisztériumban sokáig együtt dolgozott lányával is, aki négy évtizeden keresztül dolgozott honvédelmi alkalmazottként a HM több részlegén.

Babér Józsefné 67 éves koráig honvédségi dolgozó volt, de még ezután nyugdíjasként is tevékenyen élt. Több mint tíz éven át, 1992-ig a budapesti Központi Honvéd Kórházban dolgozott a pénzügyön részmunkaidőben.

_MH_4821.jpg másolata

A centenáriumi születésnapost verssel, emléklappal és emléktárggyal köszöntötte fel budapesti otthonában Mészáros Károly őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának humángondoskodási főtisztje, valamint az MH KIKNYP 1. Hadkiegészítő és Toborzó Központ részlegvezetője, Szabó Tünde őrnagy és Nagy Géza őrnagy.