Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nepáli katonák szedik a szemetet az Everesten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. május 16. 17:40

Felért a világ legmagasabb hegycsúcsára a nepáli hadsereg egy csapata, hogy összeszedjék az eldobált szemetet. A tíztagú, öt serpával, vagyis hegyi vezetővel kiegészült csapat helyi idő szerint május 15-én, reggel 10 óra után érte el a 8848 méter magas hegytetőt.

nepali

„Leereszkedés közben összegyűjtik a csúcsra vezető úton eldobált hulladékot” – mondta Krisna Praszad Bandari dandártábornok, a hadsereg szóvivője a kínai Hszinhua hírügynökségnek.

A Himalája csúcsain 2019 óta vezeti a szemétszedést a nepáli hadsereg, idén három csapatot állítottak ki, hogy az Everesten kívül a 8516 méter magas Lhoce, a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőit megtisztítsák. A Kisor Adikari alezredes vezette csapat csak az Everest környékéről körülbelül tíz tonna szemetet készül összeszedni.

Idén az Everest, tibetiül a Csomolungma első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék az Everest meghódítását. A világ legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzig Norgaj Serpa 1953-ban először ért fel. Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

A fotó forrása: thehimalayantimes.com