Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beépültek a tartalékosok

„A területvédelmi erők szíve és motorja a jó tartalékos”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Kormány Gábor |  2023. május 16. 18:10

A „175 éves a Magyar Honvédség” emlékév első rendezvényén, a közelmúltban megalakult MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága részére csapatzászlót adományoztak Budapesten, a Mátyás-templomban május 16-án. Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is részt vett.

Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök 1848. május 16-án közzé tett rendelete az első tíz Honvéd Zászlóalj megalakulásáról szólt. Ezen alkalomhoz is kapcsolódóan a „175 éves a Magyar Honvédség” emlékév hivatalos nyitórendezvényén az április 15-én létrejött MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága részére csapatzászlót adományozott Magyarország köztársasági elnöke.

Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, a jelenlévők két okból gyűltek ma össze: emlékezni és ünnepelni. „Megemlékezni a ma napra pontosan 175 éve létrehozott, és ezzel az egyik legrégebbi jogfolytonos módon fennálló intézményünk és csodálatos nemzeti kincsünk, a Magyar Honvédség születéséről” – emelte ki a honvédelmi tárca vezetője.

Rávilágított, a magyar honvédelem és a modern magyar nemzet születése egybeesik. Nemzet és honvédelem egymástól elválaszthatatlan. A honvédelmi miniszter beszédében felidézte gróf Batthyány Lajos miniszterelnök 1848. május 16-án közzé tett rendeletét. Mint mondta: az 1848-as honvédsereg a mai honvédség jogelődje. „Büszkén ünnepeljük ezt a napot a jelen haderő születésnapjaként is, tisztelettel és kegyelettel emlékezvén a hazáért fegyverfogó egykori katonákra.”

20230516_KG_matyastemplom_zaszloatadas_009

Magyarország honvédelmi minisztere hangsúlyozta: a mai nap az emlékezés mellett az ünneplésről is szól, hiszen csapatzászlót kapott az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága. A 21. század elején hazánk és Európa biztonsági helyzete alapvetően változott meg. „A keleti szomszédunk és lassan, ha nem teszünk meg mindent a tűzszünetért és a békéért, egész Európa újra lángokban állhat. A Magyar Honvédségnek ez a jelene és talán a jövője is. Ezek között a viszonyok között is biztosítania kell a magyar emberek életét, kultúráját, vagyonát. Ezért megújult lendülettel folytatjuk a már korábban megkezdett haderőfejlesztést.” Hozzátette, a lehető leghamarabb egy megfelelő, elrettentő erőt felmutatni képes, komoly haderőt kell felépíteni.

A honvédelmi miniszter elmondta: idén áprilisban új szervezeti egységként megalakult az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága, amely vezeti a már korábban megalapított kettő és az idén létrejött további öt területvédelmi ezredet. Feladata: a hivatásos haderőtől elkülönülten kiemelt figyelmet fordít hazánk területének védelmére, helyben toborzott önkéntes tartalékosokra építve.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rávilágított: a 2017-ben létrejött önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer ma már a magyar honvédelem szerves és nélkülözhetetlen része. „Ez a rendszer lehetőséget ad Magyarország fegyveres szolgálatára azoknak a hazafiaknak is, akik nem kívánják elhagyni polgári foglalkozásukat, de aktívan részt akarnak venni a honvédelemben” – hangsúlyozta. A tárcavezető hozzátette: a területvédelmi erők szíve és motorja a jó tartalékos, aki elkötelezett, motivált, kiképzett, kiválóan ismeri és szereti azt az országrészt, ahol bevetésre kerül, mert onnan származik.

20230516_KG_matyastemplom_zaszloatadas_011

Az ünnepségen dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: 2010-ben álmodni sem mertek arról, hogy a Magyar Honvédség megalakításának 175. évfordulóján nem csupán a Magyar Honvédséget ünneplik, de a területvédelmi erők magasabb szintű parancsnokságának szerveződését is. 175 éve a magyar katonák alkotják azt az elhivatott, erős és ütőképes közösséget, amely az ország védelmének alapját adja. Ennek az összetartó közösségnek lett már évek óta szerves része a tartalékos állomány. „A tartalékos katonák napjainkban együtt végzik az alapkiképzést, a közös gyakorlatokat, a külföldi missziókat a hivatásos haderővel. Vállvetve küzdenek a célért, egységbe szerveződve szolgálják a legfontosabbat, a magyar emberek biztonságát.”

A beszédeket követően dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, Magyarország köztársasági elnökének főhadsegéde csapatzászlót adományozott Apáti Zoltán dandártábornoknak, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága megbízott parancsnokának. Miután a csapatzászlót Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi megáldotta, a zászlószegelés és a csapatzászló meglengetése után Apáti Zoltán dandártábornok elmondta: a csapatzászló a katonai becsület, a bátorság és bajtársiasság jelképe, mely meghatározó szimbóluma a honvédségnek. A zászló az egység lelke, a megtestesült eskü. „Az első tíz zászlóalj megalakulásának 175. évfordulóján a haza iránt elkötelezett és a honvédelem ügyéért elhivatott elődök nyomában kezdődhet meg a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának munkája”.

Az ünnepség szentmisével ért véget, amelyet Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök celebrált. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Vargha Tamás miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, valamint Gion Gábor, védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár is.

Kapcsolódó cikkek
tartalekosindex

Bizonyítottak a tartalékosok

2023. május 13. 22:09