Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfigyelés, célpontazonosítás, támadás!

Véget ért a rohamlövész alaptanfolyam

Szöveg: Pécsvárady Szabolcs ezredes | Fotó: Kertész László |  2023. május 17. 8:00

Öthetes harcászati kiképzésen vannak túl azok a katonák, akik az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár rohamlövész alaptanfolyam felhívására jelentkeztek.

Rohamlövész Alaptanfolyam KLAC4855

A tanfolyam öt hete egy rohamlövész osztag szintű harcparancs kihirdetésével vette kezdetét. A résztvevők az osztagparancsnok elgondolása szerint a művelet első fázisában kisebb támadásokat hajtottak végre ellenséges objektumokon, illetve járőrökön. Ezeknek csak az egyik célja az ellenség pusztítása, a másik a megszerzett információk alapján újabb és újabb célpontok generálása. Első fázisként a rohamlövész osztag megérkezett a kijelölt felelősségi körzetébe és megkezdte az ellenség megfigyelését. A begyűjtött adatok alapján a katonák több lehetséges célpontot azonosítottak, majd a második és harmadik héten kisebb kötelékekben, rövidebb támadásokat intéztek a célobjektumok ellen. Ezeket még a kiképzők irányításával végezték el, hiszen a tanfolyam ezen fázisában még a tanuláson volt a hangsúly.

Rohamlövész Alaptanfolyam KLAC4983

A negyedik-ötödik héten már csak szakasz kötelékben hajtottak végre komplex feladatokat. A komplexitás egyrészt abból fakadt, hogy minden feladatot meg kellett tervezniük, harcparancsot kiadni, átszivárogni a célobjektumhoz, majd a művelet után visszatérni a bázisra, vagy járőrbázist foglalni még az ellenséges területen és ott felkészülni a következő feladatra. Másrészt a célpontok egyre nehezebben lettek támadhatók, az ellenség pedig egyre nagyobb erővel védte azokat. Így a feladatok is egyre nagyobb kihívást jelentettek, annál is inkább, mivel a rohamlövész jelölteknek itt már folyamatosan bizonyítaniuk kellett, minden parancsnoki és kulcsbeosztásban lévő jelöltet értékeltek a kiképzők. A tanfolyam utolsó harcfeladataként a szakasznak egy olyan gerillatábort kellett megsemmisítenie, melyet előző nap ők maguk derítettek fel.