Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu tárgyalásokat sürget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 4. 7:20

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy hajlandó folyamatos, négyszemközti tárgyalásokat folytatni Mahmúd Abbász palesztin vezetővel, amíg alá nem írják a békeszerződést. A két fél az Egyesült Államok bábáskodása mellett szeptemberben újrakezdte a megszakadt közvetlen megbeszéléseket, de a zsidó kolóniákra vonatkozó ciszjordániai telepbővítési tilalom lejárta után azok gyorsan zátonyra futottak.

Abbász a tárgyalások újraindításának feltételeként azt követeli Izraeltől, hogy szüntesse be az építkezést az 1967-ben megszállt palesztin területeken. Netanjahu ezt visszautasította, de hozzátette, hogy – a határokat beleértve – hajlandó minden kulcskérdést megvitatni partnerével.

A palesztin elnök nemrég azt állította, hogy két hónapon belül létrejöhetne a békeegyezmény, ha Netanjahu „tanújelét adná jóakaratának". Abbász azt javasolta a kormányfőnek, hogy vegyen példát békülékenyebb elődjéről, Ehud Olmertről. „Közel jártunk a megegyezéshez" – mutatott rá a palesztin vezető.

„Az izraeliek ismerik a palesztin álláspontot, és az Olmert-féle izraeli szemszög világos számunkra." 2008-as ajánlatában Olmert gyakorlatilag egész Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálem egyes részeit is átadta volna a palesztinoknak.

A jelenleg Izraelt irányító keményvonalas koalíció élén álló Netanjahu eddig nem mutatta, hogy hasonló engedményeket tenne. Ugyanakkor Abbász nyitására azt válaszolta, hogy hajlandó „azonnal folyamatos, közvetlen, négyszemközti megbeszéléseket kezdeni", s addig a tárgyalóasztalnál maradni, „amíg fel nem száll a fehér füst". „Ha Abu Mázennek (Abbásznak) megfelel az ajánlatom…, akkor nagyon gyorsan kiderül, megegyezésre tudunk-e jutni" – tette hozzá.