Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Névadójukra emlékeztek a nyíregyházi honvéd kollégisták

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: Magyar Nóra önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető |  2023. szeptember 24. 7:58

Koszorúzással emlékeztek meg vitéz Mikecz Kálmán huszár dandártábornok születésének évfordulójáról Nyíregyházán, a katonatisztről elnevezett honvéd kollégiumban.

DSC_0490

A kollégium 2021 óta működik a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium telephelyeként, ide azok a nyíregyházi középiskolákba felvett diákok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és vállalják, hogy honvéd kadét közismereti képzésben vesznek részt, melyért jó tanulmányi eredménnyel akár havi 46 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak. A kadétok képzésének része az olyan katonahősökre való megemlékezés is, amilyen az 1974-ben elhunyt vitéz Mikecz Kálmán huszár dandártábornok volt.

Az 1895-ben született, Nyíregyházán érettségizett vitéz Mikecz Kálmán mindkét világháborúban harcolt, az első világháborút kisebb megszakításokkal végig az orosz fronton töltötte. 1915-ben súlyos comblövést kapott, de három hónap után kérte, hogy újra harcolhasson. Amikor hazánk belépett a második világháborúba, a Magyar Királyi 4. Hadik András Huszárezred 2. huszárosztály parancsnokaként 1941-ben az elsők között vezényelték ki a keleti hadszíntérre. Osztályának élén a Magyar Királyi Honvédség utolsó huszárrohamát hajtotta végre a szovjetek ellen, később a Rába mögötti védelmi harcokban vett részt. Három év hadifogságot követően, 1948 júniusában tért haza.

A rendszerváltozást követően rehabilitált, és posztumusz dandártábornokká előléptetett katonáról Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere korábban így emlékezett: minden tulajdonság megvolt benne, ami a jó katonát jellemzi, kitartóan és fegyelmezetten képviselte hazája és közössége érdekeit. A vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium és a vármegyei 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda katonái közös koszorúzással emlékeztek meg a huszár dandártábornokról az intézményben lakó honvéd kadétokkal együtt.