Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák-magyar vezérkarfőnöki találkozó Bécsben

Szöveg: HVK | Fotó: Carina Karlovits/HBF |  2023. szeptember 23. 21:16

Kétnapos találkozó keretében osztrák kollégájával egyeztetett Bécsben dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A megbeszélések során a térség aktuális biztonsági helyzete mellett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, ezen belül is a harckocsizó fegyvernem területén a kiképzési együttműködés lehetőségéről is tárgyaltak.

_CAR8125

Rudolf Striedinger vezérezredessel, osztrák vezérkari főnökkel folytatott négyszemközti megbeszélésen, és az azt követő plenáris ülésen szó esett az orosz-ukrán háború aktuális helyzetéről és annak katonai aspektusairól, Bosznia-Hercegovina biztonságáról, valamint a 2024. évi EUFOR parancsnoki beosztás lehetséges átadás-átvételéről is.

Böröndi vezérezredes elmondta, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása Magyarország alapvető biztonsági érdeke. A Magyar Honvédség a koszovói szerepvállalással bizonyította, hogy a magyar katonák képesek helytállni elhivatottságuknak, felkészültségüknek, képzettségüknek és felszerelésüknek köszönhetően. A következő nagy lépés Bosznia-Hercegovinában az Európai Unió és a NATO egyetlen közös művelete, az Althea lehet, amelynek élére magyar tábornokot javasol Magyarország. Amennyiben az EU nagyköveti tanácsa igent mond, akkor 2024 januárjától magyar parancsnoka lesz a katonai műveletnek.

_CAR8284

A felek emellett kitértek az idén négyéves Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC) képességfejlesztési terveire, köztük az osztrák törzstisztek biztosítására, amely támogatja a nemzetközi szintű szakmai feladatokat és továbbképzéseket.

A találkozó végén a két vezérkari főnök a Száhel-övezet stabilitásának és kiegyensúlyozottságának kérdését is tárgyalta, amelynek megléte kritikus fontosságú Magyarország számára, hiszen ezáltal sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé.