Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb felújított emlékgúlát avattak a Doberdó-fennsíkon

Szöveg: HM Parlamenti Államtitkári Kabinet | Fotó: HM Parlamenti Államtitkári Kabinet |  2023. szeptember 23. 18:51

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Doberdó-fennsík egyik legfontosabb magyar első világháborús felújított emlékhelyét Olaszországban, a Monte San Michele-n, szeptember 23-án. A magyar királyi nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Monte San Michele északi lejtőjén álló emlékgúlájának felújítását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) támogatta.

foto-16_jav

Az emlékgúla ünnepélyes átadásán részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Bathó György Géza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Csiszár Jenő, Magyarország milánói főkonzulja, Maruzs Roland alezredes, a HM HIM parancsnok helyettese, Raffaele Ricciardi, Gorizia megye prefektusa, Gianfranco Simonit, a Karszti Barlangász Egyesület elnöke, valamint az olasz önkormányzatok képviselői.

A megemlékezés résztvevőit Vargha Tamás köszöntötte. Ünnepi beszédében a honvédelmi tárca államtitkára, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta: „a magyar lélek számára az egyik, ha nem a legfájdalmasabb hadszíntér Doberdó, amely a magyar köztudatba az első világháború idején, mint a »földi pokol« került be. Tény azonban, hogy Doberdó nem a vereség, sokkal inkább a magyar katonai helytállás és kitartás szimbólumának tekinthető. A harcok emberveszteségei óriásiak voltak, a katonák mégis kitartóan, áldozatos és fáradhatatlan küzdelemben, hősiesen próbáltak helytállni. Ők voltak a Magyar Királyi 20. gyaloghadosztály katonái, köztük a legendás nagyváradi 4. gyalogezred és az én városom, Székesfehérvár legendás 17. gyalogezredének katonái. A hadosztály és ezredei hős katonái előtt tisztelegve, az ezred volt parancsnoka, Kratochvil Károly 1917-ben, a környező terület visszafoglalását követően utasítást adott négy emlékgúla felállítására. Az emlékművekből az egyik itt, a Monte San Michele-n található. Az emlékgúla felállítása, valamint az elmúlt hónapokban végbement felújítása is egyaránt segíti az emlékezést, a katonamúlt és katonáink hősiességének felidézését.”

Vargha Tamás kiemelte: köszönettel tartozunk olasz barátainknak, hogy hőseink emlékének méltó megőrzésében tevékenyen, segítőkészen és szövetségesként vesznek részt, megőrizve ezzel a múltat a jelenkor és a jövő nemzedékei számára.

foto-19_nyitó

108 évvel ezelőtt, 1915. június 23-án kezdődött az a több mint két évig elhúzódó összecsapás-sorozat az észak-olaszországi Isonzó folyó mentén, amelyben az első világháborúban elesett többszázezer magyar katona mintegy fele lelte halálát. A Caporetto-i áttörés után a Monte San Michele, és a környező terület 1917. novemberi visszafoglalását követően az ezred volt parancsnoka, Kratochvil Károly négy gúlát emeltetett a harctéren található karszti kövekből és a szanaszét heverő repeszdarabokból a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred elesett hőseinek és dicső harcainak emlékére.

Az emlékművekből kettő a mai Olaszország területén (Monte San Michele, San Martino del Carso), kettő pedig Szlovéniában található (Monte San Gabriele, Nova Vas). A ma Szlovénia területéhez tartozó Monte San Gabrielén létesített emlékgúla rekonstrukcióját a honvédelmi tárca is támogatta, majd 2014-ben az emlékművet szintén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára avatta fel.

A HM HIM legutóbb 2019-ben támogatta anyagilag az olaszországi San Martino del Carso faluban, az egykori Templomdombon felállított emlékmű állagmegóvó felújítását, melynek átadására 2019. december 7-én került sor.

A Monte San Michele északi lejtőjén található emlékgúla felújítása a Karszti Barlangász Egyesület közreműködésével 2022 májusában kezdődött meg.