Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs megállapodás Koszovó regionális státusáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 7. 16:08

Semmilyen konkrét megállapodást nem sikerült elérni arról, hogyan képviseltethetné magát Koszovó a regionális nemzetközi fórumokon – jelentette ki december 6-ai, keddi nyilatkozatában Borisav Stefanovic, a Pristinával tárgyaló szerb küldöttség vezetője azt követően, hogy videó-megbeszélést folytatott Robert Cooperrel, az Európai Unió közvetítőjével.

Elmondta, hogy több megoldási javaslat is terítéken volt Pristina regionális képviseletéről, „de egyiket sem lehetett összhangba hozni a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es számú határozatával".

Koszovó nemzetközi státusának rendezése a regionális tanácskozásokon fontos feltételként szerepel azon a listán, amely Szerbia uniós tagjelölti státusának elnyeréséhez szükséges.

Az erről szóló tárgyalások szerdán folytatódnak.

Kedden, az esti órákban a szerbek eltávolították az útakadályokat a Zvecan és Zubin Potok városokat összekötő útról és Jagnjenica településnél a nemzetközi békefenntartók (KFOR) ellenőrző pontot hoztak létre.

A többi úttorlaszról szólva, Kosovska Mitrovica elöljárója azt mondta, hogy azok mindaddig a helyükön maradnak, amíg a szerb parlament nem véleményezi a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli megállapodást az átkelők ellenőrzéséről.

Észak-Koszovóban a többségben levő szerb lakosság szeptember vége óta a különböző közutakon körülbelül húsz úttorlaszt alakított ki, amiért a pristinai hatóságok megkísérelték elfoglalni az észak-koszovói Brnjak és Jarinje átkelőket. A szerbek Pristina lépését a határok véglegesítésére tett kísérletnek tekintik.