Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NKE: a biztos jövő egyeteme

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív |  2021. december 29. 9:09

November közepére elkészült a magyar egyetemek és főiskolák rangsora. A Diploma 2022 kiadványában, az összesített intézményi rangsorban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a tizedik helyen szerepel. A rangos helyezés kapcsán dr. Pohl Árpád dandártábornokkal, az intézmény Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) dékánjával beszélgettünk.

20211222-NKE (4)

Honvédtisztté válni nem könnyű. Mire számítson az a diák, aki felvételt nyer a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karra?

Aki felvételt nyer az NKE-re, fiatalos, sokszínű és barátságos hallgatói közösség tagja lesz, ahol civil és az egyenruhás hallgatók együtt tanulnak, ami által sokféle gondolkodású és beállítottságú embert lehet megismerni. Ez a HHK szűkebb közegében is igaz.

Honvédtisztté válni azonban nem egyszerű feladat, hiszen hallgatóink egyrészt egyetemisták - tehát minden olyan elméleti és gyakorlati tudást elsajátítanak, amelyre a hivatásuk és majdani beosztásuk során szükségük lesz -, másrészt a Magyar Honvédség katonái is egyben az MH Ludovika Zászlóalj kötelékében, így az ezzel járó kötöttségek és kötelezettségek is hozzátartoznak az egyetemi mindennapokhoz. Többek között az is, hogy szükség esetén a honvéd hallgatóink is részt vesznek a védekezésben. Ez történt a koronavírus okozta veszélyhelyzetben is, ahol a honvéd tisztjelöltek egy része a Honvédkórház oltópontjain teljesített szolgálatot. Különösen az alapkiképzés öt hetes intenzív szakasza jár sok kihívással, hiszen nem egyszerű az otthoni gondoskodó légkörből egyszer csak egy feszes napirend szerinti életmódra áttérni. Az alapkiképzés sikeres teljesítése a tanulmányok folytatásának feltétele. Az első négy félév szakonként alapozó ismeretek elsajátításával telik, ami a negyedik félév végén a specializációra helyezéssel fejeződik be. Miután a honvéd tisztjelöltek érdeklődése és a rangsor alapján kiderül, hogy milyen fegyvernem vagy szakcsapat ismereteit kell elsajátítani, megkezdődik a szakmai tanszékeken a konkrét szakmai ismeretek oktatása.

A leendő honvédtisztek természetesen nem csupán az előadótermekben készülnek, hanem összesen 29 hét olyan felkészítésen vesznek részt, amit nem a HHK hajt végre, hanem csapatnál történik. Ezt még kiegészítik azok a gyakorlatok és kihelyezések, amelyek a tanszékek szervezésében történnek. Van például olyan specializáció, ahol a 3-4. évfolyam honvéd tisztjelöltjei a félév során sokkal több időt töltenek a gyakorló- és lőtereken, mint az egyetemi campusokon. A gyakorlati felkészítés fontos állomásai a harmadik félév kiképző rajparancsnoki, valamint a 6-7. félév 3-3 hetes, továbbá a 8. félév, az első tiszti beosztásban eltöltött nyolchetes csapatgyakorlatai.

20211222-NKE (1)

Nem titok, hogy a honvédtisztképzés alapvető változások előtt áll…

Igen, ez így van. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program új, korábban soha nem látott lehetőségeket nyitott számunkra. A HHK szakértői, vezető oktatói intenzíven dolgoznak egy megújult, korábban még soha nem működött képzési rendszeren, ami természetesen a hallgatóknak is új távlatokat fog nyitni. A pandémia ugyan meghiúsította a már korábban kétszer előkészített németországi csapatgyakorlatokat, de újra nekiálltunk a szervezésnek és bízom benne, hogy jövőre a harckocsizó, a tüzér és a technikus honvéd tisztjelöltek végre nyolc hetet a Bundeswehrben tölthetnek.

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy leendő HHK-s hallgatónak?

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar széles képzési portfólióval rendelkezik: öt hat alapképzési szakon és szintén öt mesterképzési szakon lehet továbbtanulni. Akik a honvédtiszti pályát választják, azoktól elvárjuk a hazaszeretetet, a hűséget, a kitartást, a bátorságot és a vezetői ambíciót. Továbbá: legyenek képesek csoportban dolgozni, önállóan dönteni és viselni az ezzel járó felelősséget. Különösen fontos követelmény, hogy folyamatosan fejlesszék fizikai állóképességüket.

A hazaszeretet és hivatástudat a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakunkon is fontos. Ez civil képzés, ugyanakkor a haza biztonsága és védelme van fókuszban ezen a képzésen is.

Tavaly hányan jelölték meg az egyetemet?

A tavalyi általános felvételi eljárás részeként 24 százalékkal többen jelentkeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ami felülmúlja a felsőoktatásba jelentkezők számának 11 százalékos növekedését, ráadásul a bejutni akarók közel 71 százaléka első helyen jelölte meg az intézményt. Végül 1928 jelentkező nyert felvételt az általános eljárásban, pótfelvételi keretében pedig 232-en adták be a jelentkezésüket, közülük 119-en nyertek felvételt.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon 165 elsőéves honvéd tisztjelölt kezdte meg tanulmányait ősszel. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy karunk esetében nehéz objektív összehasonlítást tenni, hiszen teljesen egyedülállóak vagyunk a hazai felsőoktatásban, és a sikeres felvételihez komoly fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmassági vizsgát kell tenni, továbbá orientációs elbeszélgetésre is sor kerül. Az egyetemi felvételi eljárások során nem általános követelmény, hogy egy idegen nyelvből - a HHK-n angol, francia vagy német - középfokú B2 típusú, államilag elismert nyelvvizsgát kérnek, de mi ettől nem tekinthetünk el, ami tovább nehezíti a bejutást. Összességében azt látjuk, hogy a kar képzései iránt nagyon komoly az érdeklődés, de a jelentkezők egy részét elveszítjük már az alkalmassági vizsgák során.

20211222-NKE (5)

Közel kétezer elsőéves diák kezdhette meg a tanévet szeptemberben az egyetemen. Hogyan alakultak a ponthatárok?

A felvételizőknek többségében négyszáz pont körüli vagy afeletti teljesítményre volt szükségük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre való bejutáshoz. Az általános felvételi eljárás eredményei alapján több mint 1700 elsőéves kezdhette meg a tanévet. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nappali képzései közül az állami légiközlekedési szak állami légijármű-vezető-, és katonai repülésirányító szakirányai esetében volt a legmagasabb a felvételi pontszám, de népszerű volt a felvételizők körében például a katonai vezetői és a katonai logisztika szak is. Tavaly a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzési szakunkra kellett a legmagasabb pontszám országosan. Magam részéről nem tulajdonítok nagy jelentőséget a bejutási ponthatároknak, hiszen azt sok tényező befolyásolja a jelentkező hallgatók tanulmányi eredményeitől függetlenül. Például a kislétszámú szakoknál általában magasabb a bejutási küszöb, hiszen nagyobb a verseny a kevesebb férőhely miatt.

A járványhelyzet miatt online nyílt napokat szerveztek. A HHK online nyílt napjához közel négyezer érdeklődő csatlakozott. Hogyan sikerült megoldani a „hibrid” nyílt napokat?

Az NKE egy központi és két kari nyílt napot rendezett. A koronavírus-járványra való tekintettel a november 26-ai központi nyílt napot hibrid formában tartottuk meg, amely azt jelenti, hogy a jelenléti programok mellett online eseményekkel is vártuk a leendő hallgatókat. December 7-én a Víztudományi Kar tartotta meg nyílt napját Baján. December 3-án a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar eredetileg jelenlétire tervezett nyílt napját teljes egészében online kellett megtartanunk. Az online nyílt nap során a haza szolgálata iránt elkötelezett, pályaválasztás előtt állók bepillanthattak a Magyar Honvédség kiképzésébe, „eltölthettek” egy napot a Campuson, betekinthettek az MH Ludovika Zászlóalj mindennapjaiba és tanúi lehettek az elsőéves honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütételének is. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon végzett hallgatóktól pedig megtudhatták, milyen az élet az NKE után. Néhányan meséltek az Afganisztánban vagy Kínában szerzett tapasztalataikról is. A HHK képzései iránt érdeklődőknek lehetőségük volt élőben feltenni a képzésekkel és a felvételi követelményekkel kapcsolatos kérdéseiket is. Végül, de nem utolsó sorban virtuálisan látogatást tehettek a Ludovika Campuson.

Úgy hallottam az idei évben jelentős változások vannak a felvételi eljárásban. Melyek ezek az újdonságok?

Az Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítők többletpontjait természetesen beszámítjuk. Ebből az állománykategóriából sokan tervezik az NKE-n a továbbtanulást, ezért a részükre január elején egy külön online felvételi konzultációt biztosítunk. Jelentős változás az előző felvételi időszakhoz képest, hogy az eddigi öt érettségi tárgyhoz képest lényegesen nőtt azon érettségi tárgyak köre, amelyek esetében elfogadjuk az emelt szintű érettségit a karon. Ezen tárgyak a következők: idegen nyelv - angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol -, fizika, földrajz, informatika, testnevelés, ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak - informatikai ismeretek, közgazdasági ismeretek, pedagógiai ismeretek, rendészeti és közszolgálati ismeretek, vegyipari ismeretek, távközlési ismeretek -, és szakmai előkészítő vizsgatárgyak - közgazdasági alapismeretek, oktatási alapismeretek, rendészeti alapismeretek. Tehát igen széles körből választhatnak érettségi vizsgatárgyat a hozzánk jelentkezők. Ez egy olyan nyitás, amitől nagyon sokat várunk. Kérem a felvételizőket, hogy alaposan tanulmányozzák a felvételi tájékoztatót és kérdés esetén forduljanak bátran az ott megadott elérhetőségeken keresztül hozzánk.

20211222-NKE (2)

Mit nyújt az egyetem a leendő diákok számára?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a biztos jövő egyeteme, mely lehetőséget ad arra, hogy aki nálunk tanul, biztos állást és vezetői karriert érjen el az állami intézményeknél, szerveknél. Ez karunk esetében egyértelműen így van, hiszen végzettjeinknek egyenes útja van a Magyar Honvédség kötelékébe, civil hallgatóink pedig honvédelmi területen, a tágabb biztonsági szférában, illetve a közszolgálat területén tudnak elhelyezkedni itthon és külföldön egyaránt. Az NKE-n ösztöndíjszerződéssel, támogatott formában tanulhatnak a civil hallgatóink. Az itt eltöltött támogatott félévek nem számítanak bele a felsőoktatási jogszabályok által engedélyeztet 12 félévbe. Az alaptámogatáson túl vannak szakmai teljesítményhez kötődő ösztöndíjak, vannak kari vagy egyetemi közéleti tevékenység után járó ösztöndíjak, szociális helyzethez kapcsolódók és léteznek tudományos tevékenység alapján kiosztott ösztöndíjak, illetve vannak nemzetközi, valamint a tanulmányi mobilitáshoz kapcsolódó ösztöndíjak is. Lehetőség van tehetséggondozó szakkollégiumokhoz és tudományos diákkörökhöz csatlakozni, melyek hozzájárulnak a szakmai, tudományos fejlődés elősegítéséhez.

A felsőoktatásban kiemelt jelentősége van a nemzetközi kapcsolatoknak és a külföldi tanulási lehetőségeknek. A HHK számos külföldi intézménnyel kötött Erasmus megállapodásokat, ami lehetővé teszi, hogy egy nem pandémiás időszakban akár a hallgatók egyharmada is egy félévet egy partnerintézményben tanulhasson. A HHK-n a képzés során számos többletjuttatást biztosítunk a honvéd tisztjelölteknek: térítésmentes oktatás, szállás és élelmezési ellátás, magas ösztöndíj, a kimeneti követelményként meghatározott nyelvvizsga letételéhez szaknyelvi felkészítés, csak hogy néhányat említsek. Különösen fontosnak tartom a HHK Kari Könyvtár szolgáltatásait, ahol az érdeklődő egy 600 ezer kötetes szakirodalmi - főként hadtudományi és katonai műszaki tudományi - gyűjteményből válogathat. A karon kiemelt figyelmet fordítunk a honvéd tisztjelöltek egyéni fejlesztésére és érdeklődésük felkeltésére. Ennek érdekében minden félévben önkéntes fakultációkat hirdetünk, és biztosítjuk a HHK délutáni időkeretében azt a szabadságfokot, aminek a keretében a hallgatók eldönthetik, milyen szervezett képzésen vagy egyéni fejlesztésen vesznek részt. Ezek közé tartozik a magasabb szintű nyelvtudás megszerzése, a sport és a különböző szakkörök. A honvéd hallgatók a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson tanulnak, ahol kitűnő sportolási lehetőségek állnak rendelkezésre és természetesen használhatják a Ludovika Campus létesítményeit is.

A legfontosabb „szolgáltatásunk” azonban a kis létszámú oktatás, a bajtársi légkör, valamint a hallgatók és oktatók közötti személyes kapcsolat. Ha valaki a honvédtisztképzés valamelyik szakát választja, akkor biztos lehet benne, hogy változatos és érdekes felkészítésben lesz része.

20211222-NKE (3)