Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nő a Hezbollah befolyása?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 6. 7:22

Izrael arra hívta fel a figyelmet csütörtökön, hogy egyre nő a Hezbollah libanoni síita szervezet szerepe a hadseregen belül. “A libanoni hadsereg elhezbollahosodása reális veszély – mondta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a közszolgálati rádiónak.

– Ha a hadsereg elkezd a Hezbollahhoz hasonlóan viselkedni, vagy ha a Hezbollahnak sikerül átvennie az irányítást fölötte, akkor egészen másképp kell majd viszonyulnunk hozzá."

A Hezbollah Izrael első számú ellensége Libanonban. 2006 nyarán a szervezet két izraeli katonát ejtett fogságba, amelynek hatására a zsidó állam 34 napos offenzívát indított a síita mozgalom ellen. A harcokban 1200, többségében civil libanoni és 160 izraeli (nagyobb részt katona) halt meg.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerdán azt állította, hogy “a keddi eseményeket sem a libanoni hadsereg vezérkara, sem a Hezbollah nem tervezte el előre". Barak azokat az izraeli médiaértesüléseket is cáfolta, amelyek szerint egy szélsőséges libanoni tiszt saját elhatározásából, felhatalmazás nélkül adta le a konfliktust kiváltó lövéseket. Ezt az információt a libanoni hadsereg szóvivője is “hazugságnak" nevezte.

A két ország fegyveres testületei között kedden lövöldözés tört ki a határon, miután izraeli katonák ki akartak vágni egy fát. Az összecsapásban két libanoni katona és egy újságíró, valamint egy magas rangú izraeli tiszt vesztette életét. A fát – két másikkal együtt – az izraeliek végül szerdán egy daru segítségével gyökerestől kiemelték.