Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Női ügynökök a háborús bűnös ellen

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. április 20. 14:01

„Jelenleg nagyjából 60-80 szerb háborús bűnös van szabadlábon”, mondta Tarjányi Péter biztonsági szakértő A Balkán Angyalai című, frissen megjelent kötete sajtótájékoztatóján. A szakember és szerzőtársa, Dosek Rita a könyv egész bevételét a Madarász utcai gyermekkórháznak ajánlották fel.

A rendezvényen Dr. Kemény János főorvos, a Madarász utcai Gyermekkórház Gyermekkor Alapítványának elnöke elmondta, az 1990 óta működő szervezet a befolyt összeget a kórház körülményeinek javítására fogja költeni. Hozzátette: Tarjányi Péter Meglátni és megveretni című kötetének bevétele szintén a Madarász utcai gyermekkórházat segítette. A főorvos elmondta: jelenleg a legnagyobb projekt az intenzív osztály kibővítése, mely költségeinek az alapítvány csupán a felét tudja fedezni.

Jakupcsek Gabriella, a sajtótájékoztató műsorvezetője ezt követően a könyv elkészültének körülményeiről faggatta a szerzőpárost. Az újságíróknak Tarjányi Péter úgy fogalmazott: a kilencvenes évek első felében számos háborús bűnt követtek el, etnikai tisztogatások zajlottak, ennek ellenére a balkáni háborúkról csak nagyon keveset tudunk. Kiemelte: 1990-ben a Hágai Nemzetközi bíróság, a NATO és az Europol is felkérte a magyar speciális egységeket arra, hogy vegyenek részt a balkáni háborús bűnösök felkutatásában és elfogásában – ekkor Tarjányi Péter már oktatóként és kiképzőként volt jelen a rendőrség életében. 

 

Államtitok és fikció

Arról, hogy mennyi a fikció és mennyi a valóság a könyv történetében, a szakértő azt mondta: a téma nagy része államtitok. „Ugyan megtörtént eseményeken alapul a történet, ám konkrétumokról, taktikai eljárásokról nem mondhatjuk meg a teljes igazságot. Ám természetesen saját élettapasztalataimat beleszőttem a történetbe."

Tarjányi Péter elmondta azt is, hogy jelenleg a balkáni térségben mintegy negyven kollégája dolgozik. „Napjainkban még nagyjából 60-80 háborús bűnös van szabadlábon. Ráadásul számos politikai-gazdasági összefogás segíti őket, és támogatják bujkálásukat", hangsúlyozta a szakember.

Dosek Rita, a kötet másik szerzője a könyv megszületéseinek körülményeiről elárulta: a biztonsági szakember hosszú időn

keresztül rendszeresen előadta az adott történéseket, eljátszotta a jeleneteket – ezeket az írónő lejegyzetelte, majd együtt formálták tovább a tartalmat. Tarjányi Péter Jakupcsek Gabriella kérdésére, miszerint a kötet szereplői felismerhetők-e, az író azt mondta: Slobodan Milo¹eviæ és Radovan Karad¾iæ határozottan felismerhető, de aki figyel, ráismerhet egy ma igen sikeres szerb üzletemberre is – és természetesen a kiképző személye is egyértelmű.

Női ügynökök a háborús bűnös ellen

A kötetben három – fakanál mellől a kiképzőtérre vonuló – nő áll a középpontban, akiket bevetésre küldenek a balkáni térségbe: a könyv története szerint ugyanis Tom, a háborút titokban megjárt kommandós tiszt azt a feladatot kapja, hogy három női ügynököt képezzen ki a népirtásért vádolt volt szerb elnök elfogásához. Dosek Rita szintén részt vett egy ilyen kiképzésen – mint azt újságíróknak elmondta, ezen a tréningen jómaga is tanult tárgyalástechnikát és fegyverhasználatot, ám – mint rámutatott – a legfontosabb, hogy megismerte saját határait.

A szerzők a bemutató végén kiemelték: a kötetet Varga Bencének, Dosek Rita elhunyt unokaöccsének ajánlják.

A Balkán Angyalai következő része ez év őszén jelenik meg – az események pedig folytatódnak, és Tarjányi Péter már dolgozik Magyarosi Árpád és Rózsa Flores Eduardo felkavaró történetén is.