Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőként a seregben

Szöveg: Petróczy Levente |  2023. március 3. 16:02

Milyen nőként a Magyar Honvédség kötelékében szolgálni? Többek között erről kérdezték Fazekas Judit zászlóst, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerész kiképző altisztjét, Koller Kinga főhadnagyot, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, Szállítórepülő Század 5. Szállítórepülő Raj repülőgép-vezető tisztjét és Bózsik Anna hadnagyot, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Szállító Helikopter Zászlóalj Könnyű Helikopter Század 2. Helikopter Raj helikopter vezető tisztjét a Spirit FM március 2-i, „Katonadolog” című műsorában.

Katonadolog_0302 (1)

A műsorban először arra keresték a választ, hogy milyen indíttatásból akartak a hölgyek a honvédségnél dolgozni. Fazekas Judit zászlós elmondta, mindig olyan munkát szeretett volna, ahol nem nyolc órát kell az irodában ülni, hanem mozgalmasabb a munkaidő és tartogat izgalmakat is. A családjában ő az első, aki a katonai pályát választotta, szülei természetesen támogatták döntésében, noha édesanyja először nem örült a pályaválasztásnak, de támogatásuknak köszönhetően jutott el ilyen pozícióba.

Bózsik Anna hadnagy így fogalmazott: „engem a repülés vonzott a honvédséghez. Szerintem mindenki, aki így katonai berkeken belül repül, elmondhatja, hogy sokkal több pluszt ad, mint a civil repülés, és több a lehetőség benne, és most is nagyon hálás vagyok, hogy ilyen fiatalon, már ilyen komoly repülőgépet vezethetek. Ezt is a honvédségnek köszönhetem, a civil szférában ilyen hamar nem juthattam volna föl ilyen magas szintre.”

Katonadolog_0302 (4)

Koller Kinga főhadnagy katonacsaládba született, így a gyakorló látványa számára természetes volt, de ennek ellenére közgazdász diplomával a zsebében egy ideig civil pályán képzelte el magát. Csak ezután követte a szülői mintát: a repülés szerelmesévé vált. Jelenleg Kecskeméten szolgál, ahol a Falcon 7X típusú szállító repülő első pilótanője, emellett ő hazánk első női pilótája, aki elvégezte a NATO NFTC pilótaképző programját. A munkája egyben a hivatása is, hiszen felemelő érzésnek tartja, hogy egy ilyen fajsúlyú repülőgépet ő irányíthat és munkája során bejárhatja világot, ráadásul a repülési magasság miatt legtöbbször a viharok és zivatarok sem befolyásolják útjait.

Bózsik Anna hadnagy a H-145-ös helikopterrel sokkal kisebb magasságban repül, de számára pont ez jelenti az izgalmat. Mint elmondta: a kis magasságú repülés is nagy figyelmet és ügyességet követel a pilótától.

Katonadolog_0302 (2)

Fazekas Judit zászlósa tűzszerészként teljesen más feladatot teljesít, mint bajtársnői, hiszen az ország bármely területén előkerülő, javarészt világháborús robbanótestek hatástalanítása az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonáinak feladata. Mint fogalmazott, a tűzszerész munka nagyon nehéz, hiszen nagyon sok fajta robbanószerkezettel találkoznak, amelyeket fel kell tudni ismerniük, illetve életüket kockáztatják akkor, amikor a gyújtószerkezetet eltávolítják.

Arra kérdésre, hogy hivatásukat és szolgálatukat hogyan egyeztetik össze a magánélettel, Fazekas Judit zászlós így válaszolt: „A párom nagyon támogató. Van egy tizenegy éves fiam és egy kilenc éves lányom. Régen a férjem is tűzszerész volt, de megsérült egy balesetben, most már honvédelmi alkalmazott, sokszor besegít az otthoni munkákban.” Emellett legtöbbször a délutánokat és az estéket a családjával tudja tölteni, csupán havonta egy-két napot van tőlük távol. Koller Kinga főhadnagy és Bózsik Anna hadnagy elmondták, a legtöbb barátjuk civil, de az évek során megtanulták beosztani a szabadidejüket és így már könnyebben tudnak közös programokat szervezni velük. Párkapcsolataikban is maximálisan elfogadják és támogatják a hivatásukat.

Katonadolog_0302 (3)

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor