Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőnap - bemutatjuk a dandár szebbik arcát

Szöveg: Pápai Annamária | Fotó: Jánosi Dorina hadnagy archívuma |  2022. március 8. 7:18

2019 augusztusa óta teljesít szolgálatot az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál, és ezt a pár évet sem az íróasztal mögött töltötte. Járt az Egyesült Államokban nyelvtanfolyamon, adott határszolgálatot, részt vett a COVID-19 feladatokban, és persze a szakaszával sem maradt ki az éppen aktuális kiképzésekből, gyakorlatokból.

image_6483441
image_67230721

Jánosi Dorina hadnagy a harctámogató osztag mozgástámogató szakaszának szakaszparancsnoka. Műszaki tiszt, valamint a Magyar Honvédség női búvárainak egyike. Stílszerűen szólva: mély vízbe csöppent az alakulatnál. Gyakorlatias hozzáállásának köszönhetően azonban állja a sarat, amire a hétköznapokban szó szerint szüksége is van.

Egyedüli műszaki tiszt a dandárnál, és nemrég elsőként végezte el az amerikai hadsereg féléves műszaki tiszti képzését (US ARMY Engineer Basic Officer Leader Course, továbbiakban EBOLC). A hatvanöt fő részvételével zajló tanfolyamot - mindössze két külföldi hallgatóval - a Missouri állambeli Fort Leonard Wood US Army bázison rendezték meg.

image_6483441 (2)

A szakmai ismeretek mellett a képzés megismertette a résztvevőkkel az Egyesült Államok hadseregének feladatrendszerét és eljárásrendjeit. Az EBOLC négyhetes lövészképzéssel indult, amely M4 fegyverismeretet, tereptant, éleslövészetet, valamint kis alegység (raj) szintű harcászatra való elméleti és gyakorlati felkészítést foglalt magában. Ez a fázis hasonlít a dandár rohamlövész képzéséhez, így nem sok kihívást tartogatott Jánosi hadnagy számára. A következőkben az elméleti oktatás kapott szerepet, benne a robbantás, a műszaki szakharcászat, út-, és hídfelderítés, hídrobbantás, valamint a Bailey típusú mobil gyorstelepítésű híd alkalmazása. Az elméleti képzést gyakorlati napok követték, végül zárásként négynapos kihelyezésre került sor: szakaszszintű alegység harcászattal egybekötve, a korábban elméletben elsajátított műszaki ismereteket kellett gyakorlatban alkalmazni. A műszaki szakharcászat során folyamatosan kapták a kidolgozandó harcparancsokat. A szakasz, illetve rajparancsnokok és a szakaszaltiszt a hallgatói állományból kerültek ki, így a parancsnoki képzés nem csak elméletben képezte részét a tanfolyamnak.

image_6483441 (11)

A következőkben - a műszaki munkaszervezés fázisában - a jelöltek a földmunkák és épületszerkezetek anyag, eszköz, erőforrás igényét, tervezését sajátították el. Mindezt elméletben, számítógépes programok segítségével, amelyhez rengeteg számolásra volt szükség. A fázist hétórás elméleti vizsga zárta.

A végső zárógyakorlat ötnapos kihelyezés keretein belül zajlott, ahol szakaszszinten dolgoztak a résztvevők, akikre összetett feladatok sora várt: járőrbázis elfoglalása után kidolgozták a kapott feladatot. A célponton történő rajtaütés közben átjárónyitást, robbantást alkalmaztak, majd épületharcászat után elfoglalták a helyiséget és biztosították a védelmet. A kiképző állomány a járőrbázison töltött idő és a későbbi menet alatt többször is rajtaütést hajtott végre, amire a kiképzendő állomány jó minősítésekkel reagált.

image_6483441 (6)

A zárógyakorlat az úgynevezett „Sapper stakes”-el végződött. A tizenkét mérföldes rajszintű menetgyakorlat során különböző pontokat kellett megtalálni, majd a megszerzett ismeretek alapján feladatokat teljesíteni. A képzés folyamán egyénileg is több menetgyakorlatot kellett teljesíteni. A diploma megszerzéséhez egy szintén tizenkét mérföldes menetgyakorlat teljesítése volt a követelmény hegyvidéki területen, minimum 20 kilogramm súlyú zsákkal, négyórás szintidőn belül. A gyakorlatokat szakasz-és rajszinten értékelték, míg az elméleti vizsgák során egyénileg minősítették a hallgatókat.

A tanfolyamon lehetőség nyílt a német fegyveres erők katonai jártassági jelvényének (German Armed Force Proficiency Badge) megszerzésére is. A nyolcmérföldes menetgyakorlat mellett lövészetben, gyakorlóruhás szintidőn belüli úszásban, egészségügyi és ABV ismeretekben is értékelték a jelentkezőket, valamint összetett fizikai állapotfelmérésre is sor került. Jánosi hadnagy élt a lehetőséggel és sikerült az ezüstszínű jelvényt megszereznie.

image_6483441 (4)

Az élet persze nem áll meg. A tanfolyam tapasztalatainak birtokában beosztottai ismereteinek bővítésén kívül a robbantási, átjárónyitási, harcászati és műszaki szakharcászati ismeretekkel igyekszik a szakasz munkáját segíteni. A külföldön elsajátított tudással, tapasztalatokkal pedig a parancsnoki munka kamatoztatása a célja. Mindezt azonban csak a külszolgálat után, mert a feladatokból egy örökmozgó számára soha nincs elég…

image_6483441 (9)