Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőnap egy férfi-orientált közösségben

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 11. 9:44

A naptárra pillantva mindenkinek ugyanaz jut eszébe március 8-ról: Nemzetközi nőnap. Ilyenkor általában egy szál virággal adózik a férfitársadalom a gyengébbik nemnek.

De mit tehet az ember ha történetesen Afganisztánban szolgál, ahol az
évnek ezen szakaszában szinte lehetetlen feladat szálas virágot
beszerezni? Alkalmazkodik.

Afgán fejkendővel, egy szelet süteménnyel valamint kedves szavakkal köszöntötte Korom Ferenc ezredes MH PRT 6 parancsnoka a kontingensben szolgáló 14 hölgyet valamint a politikai tanácsadó (egyben Afganisztán magyarországi nagykövete) segítőjét a részlegvezetők jelenlétében.

Az eseménnyel párhuzamosan zajlott a helyi női érdekképviseleti iroda (Department of Woman Affairs) ünnepsége, melyet a MH Tartományi Újjáépítési Csoport asztalterítőkkel, frissítőkkel és finomságokkal támogatott. Minden alkalommal figyelmet fordítunk a nőnapra, mióta magyar katonák szolgálnak Afganisztánban.

“2001 óta mind a nemzetközi szervezetek, mind az afgán kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nők is képviselhessék magukat és érdekeiket az afgán közéletben, és éljenek az iszlámvallás által részükre biztosított jogokkal." – tudtuk meg Vida-Szűcs Hajnalka főtörzsőrmestertől az S9 részleg nőügyekért felelős beosztottjától. A nőnapi rendezvénynek több éves hagyománya van Pol-e Khomriban, ilyenkor több száz tartománybeli hölgynek rendeznek ünnepi műsort.