Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendreiek látogatása Debrecenben

Szöveg: Ilyés Edit |  2009. március 11. 9:24

Látogatást tett az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál Róth László mérnök ezredes, az MH Központi Kiképző Bázis törzsfőnöke. A debreceni látogatás apropója az volt, hogy tájékozódjanak az alakulatnál működő műveleti központról, illetve a technikai eszközeit is bemutatta a látogatónak dr. Böröndi Gábor dandártábornok, parancsnok.

A műveleti központ, vagyis a katasztrófavédelemmel közösen kialakított kommunikációs rendszer 2007 óta van meg a dandárnál, mely az árvízi fenyegetettség esetén segíti a védekezésben részt vevők munkáját.

„Katasztrófavédelmi kommunikációs rendszer kialakítása árvízvédelmi helyzetek kezelésére Hajdú-Bihar–Bihor Eurorégió területén" – ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Európai Unió határ menti fejlesztési alapjához, az úgynevezett Intereg III/a pályázati alaphoz. A projekt, melynek kivitelezésébe bevonták az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt és a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot, több mint hetvenmillió forintnyi támogatást nyert, ezt a pénzt a Berettyó folyó magyarországi és romániai árterében kialakuló esetleges katasztrófahelyzetek kezeléséhez szükséges informatikai és kommunikációs rendszer kialakítására lehetett felhasználni.

Ennek a műveletirányító központ kialakításának gondolata 2004-re nyúlik vissza. Nem állt rendelkezésre sem helyiség, sem eszköz, sem felszerelés, amit folyamatosan biztosítani tudtunk volna a vezetés számára, akár váratlan, akár előre tervezett feladatok végrehajtásakor. A különböző főnökségekről a napi élet során is használt híradó és informatikai berendezéseket vittük le az irodákból és ezekkel biztosítottuk a munkafeltételeket. Sok gonddal, problémával járt ez a fajta előkészítés és biztosítás.

A katonai szervezet munkatársai felfigyeltek egy határon átnyúló Európai Uniós pályázati felhívásra és megpróbálkoztak vele.
A fő cél egy információs és kommunikációs rendszer kialakítása volt, az adatok hozzáférhetőségének biztosítása a pályázó partnerek objektumaiban és irányítási központok létrehozása, kialakítása. A projekt 2005 novemberétől 2007 októberéig tartott.

A műveleti központ valamennyi munkahelyén van nemzetközi távhívásra is alkalmas digitális telefon, hét számítógép (mindegyik a Magyar Honvédség intranet hálózatába, illetve az internetre kötve), egy projektor, valamint a szükséges nyomtatók, televízió és rádiókészülékek, faxok.