Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőni fog a harcoló katonák aránya

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 1. 21:20

„A Magyar Honvédség küszöbön álló átalakításának célja, hogy a haderő megfeleljen a legújabb kor kihívásainak és arányaiban növeljük a sereg alaprendeltetéséből adódó feladatai ellátásához bevethető katonák létszámát” – mondta dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke Pákozdon, szeptember 1-jén, csütörtökön.

Pákozd (4)

A pákozdi Katonai Emlékparkban ünnepelték a haderőtervezők napját, valamint a jogelőd szervezet fennállásának huszonötödik évfordulóját. A jeles alkalomból megtartott rendezvényen dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke felidézte az elmúlt negyedszázad legnagyobb szakmai kihívásait. Mint mondta: 2018-ig a tervekhez gyakorta forráshiány miatt nem mindig lehetett hozzárendelni a valós technikát és állományt. Az elmúlt négy évről szólva a vezérőrnagy kiemelte: a honvédelmi szféra költségvetését tekintve 2018-tól kezdve olyan gyökeres fordulat következett be, ami alapjaiban érintette a haderőtervezési szakterületet is.

„A kormány támogatása egyre erőteljesebb lett és nem csupán szavakban manifesztálódott, hanem konkrét anyagi forrásokban is. A terveket tehát úgy kezdhettük el megvalósítani, hogy képességekkel és megfelelő haditechnikai eszközökkel is megtölthettük. A képességfejlesztés, a védelmi tervezés, a védelmi beszerzések és ezek megvalósítása komplex rendszert képeznek és eleinte nagy kihívás volt mindezt működtetni” – húzta alá a csoportfőnök.

Pákozd (5)

A jövőre nézve elhangzott: a Magyar Honvédség küszöbön álló átalakításának célja, hogy a haderő megfeleljen a legújabb kor kihívásainak és arányaiban növekedjen a sereg alaprendeltetéséből adódó feladatai ellátásához bevethető katonák létszáma.

„Látjuk, hogy a jövő teljesen kiszámíthatatlan. Minden lehetőségre, eshetőségre fel kell készülnünk a Magyar Honvédségnek pedig készen kell állnia minden esetleges kihívásra” – szögezte le dr. Sticz László vezérőrnagy.

A rendezvényen felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntő levelét. Ebben az elöljárók kiemelték: a haderőtervezés a múltban, a jelenben és a jövőben is stabil pillére az erős, modern, a hazát megvédeni képes Magyar Honvédségnek.

Pákozd (6)

Az ünnepség – melyen jelen volt többek között Kurtán Krisztina, a Honvédelmi Minisztérium gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa – elismerések átadásával és koszorúzással zárult. Az ünnepnapot az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar koncertje tette teljessé.