Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szenvedélyünk Magyarország”

Százötven önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 1. 21:12

„Akik ma esküt tettünk, elmondhatjuk magunkról, hogy a szenvedélyünk Magyarország, a magyarság, a Magyar Honvédség és a haza védelme” – mondta dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára szeptember 1-jén Szolnokon, ahol százötven önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett ünnepélyes esküt.

RT1_9082

„A veszélyek korába léptünk, a magyar történelem során immár nem először. Mi, akik itt vagyunk ma a téren, akik ma esküt tettünk, elmondhatjuk magunkról, hogy a szenvedélyünk Magyarország, a magyarság, a Magyar Honvédség és a haza védelme. Mi, hiszen az esküt ma nem csak önök tették le, de a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és ezáltal az egész magyar kormány is. Önök vállalják, hogy az egész magyar nemzetet minden áron, akár az életük árán is megvédik. Mi, a magyar nemzet nevében vállaljuk, hogy magyar katonát sem a harctéren, sem békeidőben nem hagyunk hátra, biztosítjuk a megfelelő felszerelést és a szükséges megbecsülést is” – mondta dr. Maróth Gáspár.

A rendezvényen Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka hangsúlyozta: a koronavírus-járványhelyzet miatt több mint két éve nem szervezhettek nyilvános katonai eskütételt. „Egy olyan emelkedett pillanatban, amikor a katona megfogadja, hogy hazáját akár élete árán is megvédi, kulcsfontosságú, hogy szerettei, barátai, ismerősei is jelen lehessenek” – húzta alá a tábornok.

RT1_9050

„A most esküt tett katonák saját szabadidejüket feláldozva végezték el a kiképzést. Ők azok, akik ma elkötelezték magukat a haza szolgálatára, s már az elkövetkezendő időszak is igen sűrű lesz számukra. Az ezred katonáira koszovói missziós feladatok és a Közös Akarat feladat mellett kiképzések, felkészítések is várnak. Sőt, az év végére már kötelékkiképzésen is átesnek” – mondta Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. Hozzátette: a cél az, hogy a tartalékos katonák is ugyanolyan képességekkel rendelkezzenek, mint az aktív állományúak, azaz raj-, illetve szakaszkötelékben is képesek legyenek elvégezni feladataikat.

Az újonnan esküt tett önkéntes területvédelmi tartalékos katonák az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál, a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóaljnál, illetve a 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj kötelékében teljesítették sikerrel az alapkiképzést.

RT1_9173

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én mondhattam elő az eskü szövegét bajtársaimnak” – árulta el Boros Martin Mihály szakaszvezető, a 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonája. Mint elmondta, a kiképzés során azzal találkozott, amire számított: kemény munkával és a bajtársak, a kiképzők segítségével. Nem véletlen az sem, hogy tartalékos szolgálatot vállalt, hiszen jövőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretné megkezdeni tanulmányait, pilóta szeretne lenni.