Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvég látogatás Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Láda Mónika |  2010. március 23. 10:14

Jakob Heradstevitet, a Norvég Királyi Akadémia vezérigazgató-helyettesét látta vendégül március 22-én a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen. A vezérigazgató-helyettes úr a norvég partnert képviselte a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programjában (KMRI).

A haderőből kikerülő katonák többségének problémát jelent elhelyezkedni a civil életben. Sokan pályakorrekcióra vagy átképzésre szorulnak, mert nem rendelkeznek megfelelő szakképzettséggel. Sokszor szakismereteik csak katonai környezetben alkalmazhatóak. A haderőt elhagyók másik része rendelkezik ugyan a piacon keresett szakmával, de nem ismerik azokat az álláskeresési technikákat, amelyek birtokában képesek lennének ismereteiket hasznosítani.

A „norvég projekt" támogatásával Hódmezővásárhelyen logisztikai ügyintéző és gépjárművezetői képzések vannak folyamatban, de nemrégiben fejeződött be egy ECDL tanfolyam is. Szentesen pedig hídépítő technikusokat képeznek.

Jakob Heradstevitet Szabó Sándor alezredes, a dandár mb.
törzsfőnök-helyettese fogadta, valamint két napos alföldi látogatásán
elkísérte Tóth Kálmán nyá. alezredes a KMRI Dél-alföldi Regionális Iroda
vezetője és Juhász Imre, a projekt kecskeméti munkatársa is.

Tavaly szeptemberben már volt egy, a programot népszerűsítő roadshow a
laktanyában – mondta Csécs István főtörzszászlós, az alakulat
személyügyi beosztottja. Tóth alezredes előadásában bemutatta az iroda hatáskörébe tartozó dél-alföldi régiót: Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyét. A három megyéből összesen közel 400 fő regisztráltatta magát, és eddig 43 főt iskoláztak be valamilyen képzésre.

Jakob Heradstevit a tájékoztatók után optimistán nyilatkozott a projekt jövőjéről. Elmondta, hogy az eredetileg tervezett időpont helyett, 2011. április végéig tart a katonák képzését támogató program. Laktanyai látogatása során megállapította, hogy a dandár parancsnoksága megfelelően gondoskodik a katonáiról, ezért reményét fejezte ki, hogy folytatódni fog a program. Mint ahogy mondta: „Ha az ember sikerrel jár valamiben, azt érdemes megismételni!".