Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növeli koszovói jelenlétét a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 28. 7:44

Egy osztrák és egy német egységet helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén Koszovóba irányítsák, eközben a nemrég függetlenségét deklaráló állam északi részén növelni kellett a jelenlétet is, hogy elejét vegyék a további az erőszakot.

Az észak-koszovói erőszakos cselekmények miatt a NATO több századot vezényelt át Koszovó más részeiből az északi térségbe, valamint fokozott készültségbe helyezett két, jelenleg Koszovón kívül tartózkodó tartalék zászlóaljat – közölte szerdán Brüsszelben az atlanti szervezet egyik, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.
Elmondása szerint egy brit és egy osztrák-német vegyes zászlóaljat helyeztek fokozott készültségbe, és ezek az erők bármikor Koszovóba vezényelhetők, ha megadják nekik az indulási parancsot.

Az említett forrás nem tért ki arra, hogy hány századot irányítottak át a nagyobb részben szerb lakosságú Észak-Koszovóba a NATO vezette KFOR nemzetközi erő mintegy 17 ezer katonája közül.
James Appathurai NATO-szóvivő – szerdai sajtótájékoztatóján – “feszültnek és ingadozónak, de viszonylag nyugodtnak" minősítette a pillanatnyi koszovói helyzetet. Megerősítette, hogy a NATO “növelte jelenlétét" az elmúlt napok erőszakos cselekményei által érintett térségben, de a katonai mozgásokat nem volt hajlandó konkrétan részletezni.

Az EU felfejlődőben levő koszovói rendőri-igazságügyi missziójának előkészítő csoportja a minap a fenyegető szerb tüntetések miatt biztonsági okokból távozott az észak-koszovói Mitrovicában berendezett hivatalából. Ezután az unió több nyilatkozatban hangsúlyozta: nem adják fel az egységes Koszovót, az EULEX északon is meg fog jelenni, és júniusban átveszi a felügyeletet az ENSZ-missziótól.

Az EULEX kijelölt parancsnoka szerint most meg kell várni, amíg a koszovói albánok által tett függetlenségi nyilatkozat nyomán felizzott indulatok lecsillapodnak. A NATO vezetése szintén leszögezte, hogy a KFOR mandátuma egész Koszovóra szól, szó sem lehet Koszovó megosztásáról.