Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növényivel mérték össze erejüket a debreceni katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 25. 9:35

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja első alkalommal rendezte meg a két hét időtartamú, valóban vasakaratot igénylő katonai közelharc táborát. A tábor zárónapjára március 21-én került sor a dandár hajdúhadházi kiképzőbázisán.

A zászlóaljnál már korábban is megjelent a katonai közelharcoktatás, de ez volt az első ilyen jellegű nagyobb tábor, amely egyben egy „VASAKARAT"- sorozat rajtköve. A tábor ötletét -a Magyar Honvédség katonai közelharc főbb oktatóival megvitatva és általuk támogatva-, a zászlóalj oktatói állománya dolgozta ki és valósította meg. A cél nem egy új stílus alkalmazása volt, hanem a már bevált, egyszerű, hatásos technikák megismertetése, majd alkalmazása a küzdelmek során. A „VASAKARAT I" a pusztakezes harc elemeit fedte le, az oktatásra kerülő technikák az MMA-ban (Mixed Martial Arts, Vegyes Harcművészetek) is előszeretettel használt technikai bázison alapultak.

1595874619
Az MMA napjaink egyik legélethűbb küzdősport rendszere, ami minimális szabályokkal teszi lehetővé résztvevőinek tudásuk, elszántságuk, felkészültségük bizonyítását.
A már korábban létező, de 1993-ban népszerűvé vált MMA rendszer, mondhatni, önálló technikákkal rendelkezik, amiket a leghatásosabb küzdősportok és harcművészetek repertoárjából gyűjtötték össze a harcosok és tesztelték azok használhatóságát a küzdelmek százai során. A jiu-jitsu, kempo, judo, thai-boksz, karate, boksz, birkózás elemeit ötvözték, kombinálták. Ennek eredményeképpen, egy jól felkészített harcos mind állóharcban, mind földharcban jártas.

Az MMA térhódítását jelzi az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Katonai Közelharc Iskolája által, először 2005-ben megrendezett, éves Hadsereg Közelharc Bajnokság, ami szintén MMA alapokon nyugszik.
Ezek a tények sarkalták az oktatói állományt egy ilyen jellegű kiképzésre, természetesen azokkal a kiegészítésekkel, amik a katonai közelharc sajátosságait ölelik fel.
Új elemként jelent meg a kiképzésben a töréstechnika – cserép-, illetve léctörés -, ami a test keménységét hivatott lemérni, próbára teszi az akaratot és az elszántságot.
A kéthetes tábort 15 katona kezdte meg, ám különböző okok miatt – főleg sérülések következtében – 12 katona vett részt a vizsgával egybekötött zárónapon.

1595874620

A rendezvényen megjelent Növényi Norbert olimpiai bajnok bírkózó, Papp Valér, a Magyar Kempo Sportszervezet elnöke, illetve Németh Sándor, a Magyar Szabadfogású Birkózó Válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A vendégek nem csak passzív résztvevői voltak a napnak, hanem a vizsgafeladatként megtartott 3X1 perces, váltott ellenfelekkel történő küzdelmekben ők is összemérték erejüket a dandár katonáival.
A Vasakarat tábort sikeresen elvégző katonák a vizsgát követő ünnepi ebéden vették át okleveleiket Kororm Ferenc ezredestől, a bocskai dandár törzsfőnökétől.