Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyári meló - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. július 13. 15:51

Érthető lelkesedéssel vetették bele magukat a Kurca folyó hűs vizébe az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái. A feladatra kijelölt állomány a vízi átkelést gyakorolta a június végi rekkenő hőségben.

MH_2022_7_borito

Persze szó sincs arról, hogy a bakancsban, egyenruhában vízre szálló katonák feladata az önfeledt strandolás lett volna. Sok-sok méter kötélzet és több – szaknyelven szólva – félmerev gumicsónak segítségével igazán keményen dolgoztak a sikeres átkelés érdekében. Ez idő alatt a parti akácos nyújtotta árnyékban a felderítők másik csoportja a rejtekhelyépítés és a szükségeszközökkel végzett tűzgyújtás fogásait sajátította el. A foglalkozási helyek között cserélődtek a csapatok, így a kánikula mellett mindenkinek egyaránt kijutott a tűz melegéből és a Kurca enyhítő hullámaiból is. Igaz, utóbbi élményt kicsit árnyalták az iszapos folyómederben megbúvó éles kagylók, illetve az általuk okozott sérülésveszély.

Hollós Péter törzsőrmester, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítőszázadának altisztje merülésvezetőként felügyelte a kiképzést. Elmondta, hogy a foglalkozássorozat első részében azt gyakorolták be, amikor a felderítőknek a két part között kifeszített kötél segítségével kell átkelniük a folyón.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én megjelenő számában!