Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc év után szabadult Guantánamóról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 14. 6:49

Nyolc év fogva tartás után távozhatott kedden hazájába a guantánamói börtöntáborból egy jemeni fogoly, miután egy amerikai bíró arra a megállapításra jutott, hogy nem állt kapcsolatban az al-Kaida terrorhálózattal. Az ügyben eljáró bíró közölte: az amerikai kormányzat ügyvédjei nem tudták meggyőzni őt arról, hogy Mohammed Odainit törvényesen tartják fogva.

A bíró hangsúlyozta, hogy a fiatalember 18 éves korától 26 éves koráig sínylődött a guantánamói börtönben, nem láthatta családját, és nem fejezhette be tanulmányait.

A férfit nyolc éve vették őrizetbe a pakisztáni Faiszálábádban az al-Kaida egyik állítólagos búvóhelyén. Õ azonban váltig azt állította, hogy ott csupán a Koránt tanulmányozta, és semmi köze az al-Kaidához.

Az Obama-kormányzat megtiltotta a guantánamói börtönben fogva tartott jemeniek elengedését egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgép elleni tavalyi karácsonyi merényletkísérlet után. Egy nigériai férfi alsóneműjébe rejtett pokolgéppel akarta felrobbantani a gépet. A merénylő kapcsolatban állt az al-Kaida terrorista hálózat jemeni szárnyával. Jelenleg még 58 jemeni állampolgárt tartanak fogva a Guantánamói börtöntáborban.

Címkékkarácsony