Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előkészítik a váltást

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. július 14. 6:45

Az MH KFOR Kontingens 3. váltásának vezető beosztású személyei utolsó szemrevételezésüket hajtották végre az augusztusi váltás előtt a hadműveleti területen. A Tajti Miklós alezredes, MH ÖHP Békeműveleti Főnökség kiemelt főtisztje által vezetett delegáció közel egy hetet töltött el Koszovóban, hogy minden téren előkészüljön az alig egy hónap múlva esedékes váltásra.

Az MH KFOR Kontingens 3. váltása befejezte felkészülését, lezajlottak a személyi beszélgetések, a teljes állomány felkészült, hogy augusztus hónapban megkezdje missziós szolgálatát. A hadműveleti területre történő sikeres átcsoportosítás és az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében utazott a szemrevételező csoport Koszovóba, ahol részletekbe menően kidolgozták ezen feladatok végrehajtásának rendjét.

A 2010. július 8-12. között végrehajtott szemrevételezés programjának első pontjaként Cseklán István őrnagy, a jelenleg szolgálatban lévő MH KFOR Kontingens 2. váltás parancsnoka jelentett a kontingens felépítéséről, feladatrendszeréről. Folytatásként a hat fős delegáció áttekintette a kontingens logisztikai ellátásának rendszerét, végigjárta az elhelyezési körleteket, szemrevételezte a javítóműhelyt és a raktárakat.
Kint tartózkodásuk során a parancsnoki beosztásokba tervezett tisztek Pec/Pejë-ben tájékozódtak a kontingens munka és életkörülményeiről. Megvizsgálták a műveleti század és a támogató elem napi feladatait, betekintést nyertek a törzs különböző részlegeinek munkájába. Ellátogattak Pristinaba is, ahol a KFOR Főparancsnokságon szolgáló egyéni beosztású katonákkal és az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportba beosztott állománnyal találkoztak, akik logisztikai és pénzügyi ellátás terén a kontingens utaltságában vannak.

 

Kanyó László alezredes, a kontingens tervezett parancsnoka, Szilágyi Gábor százados, a támogató század tervezett parancsnoka és Csönge Péter főhadnagy, a műveleti század tervezett parancsnoka gépkocsival elutazott Camp Nothing Hill-be is, hogy szemrevételezze a tábort, ahol a jelenleg szolgálatban lévő kontingens műveleti századának egy hónapos kihelyezést kellett végrehajtania.
A szemrevételezés végére mind az átadók, mind az átvevők kész tervvel rendelkeztek az átadás-átvétel menetrendjét illetően. A 3. váltás állománya augusztus 10-én, 17-én és 24-én három lépcsőben utazik a hadműveleti területre, hogy leváltsa a jelenleg még szolgálatban lévő 2. váltást.