Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán nagyító alatt a tatai dandár

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. július 14. 6:41

Katonai ellenőrző csoport érkezett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz 2010. július 13-án. Szergej Oniszko alezredes által vezetett 8 fős ukrán bizottság CFE bejelentett hely ellenőrzés (az európai hagyományos fegyveres erőkrőkről szóló szerződés) céljából látogatta meg az alakulatot.

A még a hidegháború végén elkészült, s 1990-ben megkötött CFE-szerződés alapvető célja, hogy kizárja a meglepetésszerű támadás lehetőségét. Ezért öt fegyver kategóriában (harckocsik, tüzérség, páncélozott harcjárművek, harci repülőgépek és támadó helikopterek) maximális értékeket határoz meg. A CFE szerződés lehetőséget ad a tagállamoknak a kötelezettségek teljesítésének helyszíni ellenőrzésére is.
Az ellenőrző csoportot Benda László ezredes, a lövészdandár megbízott parancsnoka köszöntötte, majd a követelmények szerint röviden bemutatta a dandárt.

A különböző kérdések megválaszolása után az ellenőrző csoport kettévált; az egyik a gyakorlóteret és lőteret ellenőrizte, a másik csoport pedig darabszám szerint egyeztette a dandár technikai eszközeit.
Az egész napos munka és a bizottsági jegyzőkönyv aláírása utáni zárszavában Oniszko alezredes megköszönte a dandár által nyújtott segítőkészséget és a professzionális feladatvégrehajtást. Kiemelte, hogy az ellenőrzés a szabályok szigorú betartása mellett, de mégis baráti hangulatban folyt, majd kijelentette, hogy a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár teljes mértékben megfelel a CFE szerződésben foglalt előírásoknak és az ellenőrzés során a bizottság nem fedezett fel hiányosságot.

1595904608
1595904608