Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc éve tartó lassú haladás

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 9. 10:45

A brit közvélemény “nincs meggyőződve” arról, hogy végrehajtható a brit hadsereg afganisztáni küldetése, ezért sokkal jobban el kell magyarázni az elért sikereket – mondta vasárnap a brit vezérkari főnök.

Sir Jock Stirrup a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: amit a lakosság lát az afganisztáni háborúból, az “a nagyon fájdalmas alulnézet", a tragikus veszteségek, az elesettek gyászoló hozzátartozói, a sebesülten hazatérő katonák.

Sir Jock szavait alátámasztja a BBC megbízásából elvégzett legfrissebb közvélemény-kutatás, amely szerint a britek 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni háborút, és 63 százalékuk szerint a brit erőket “a lehető leggyorsabban" ki kell vonni Afganisztánból.

Ráadásul ez nem is az első, hasonló eredményt mutató felmérés.

A Channel 4 kereskedelmi tv-csatorna által október végén elvégeztetett országos közvélemény-kutatás szerint a britek 84 százaléka úgy véli, hogy az Afganisztánban harcoló brit alakulatok jelenleg “vesztésre állnak" a tálib erőkkel vívott háborúban, és a közvéleménynek csaknem a fele nem is hisz e háború megnyerhetőségében.

Ez a közvélemény-kutatás is azt mutatta ki, hogy a brit lakosság 62 százaléka szerint ki kell vonni a brit erőket Afganisztánból.

1595893227
 

A vezérkari főnök azonban a vasárnapi BBC-műsorban azt mondta: “hihetetlenül fontos lenne" az elért sikerek jobb elmagyarázása a közvéleménynek, mert az Afganisztánban tevékenykedő brit erők “valós haladásról" számolnak be.

Az afganisztáni NATO-hadműveleteket mindazonáltal – a lakossági véleményhez hasonlóan – független londoni elemzők sem minősítik sikeresnek.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) – az egyik vezető londoni hadászati kutatóműhely – a világ katonai-biztonsági helyzetéről nemrég kiadott idei jelentésében azt írta, hogy az afganisztáni konfliktus eddigi nyolc éve után sincs semmiféle tényleges jele tartós előrelépésnek a nemzetközi stabilizációs erőfeszítések egyetlen területén sem.

A BBC vasárnapi programjában a brit vezérkari főnök is elismerte, hogy a haladás “fájdalmas, lassú és akadozó", de hozzátette: a hadszíntéri alakulatok hisznek a térnyerésben.

Sir Jock kiemelte: az al-Kaida terrorhálózat jelenleg nem képes afganisztáni tevékenységre, és az elmúlt években a szervezet belső irányító köre komoly károkat szenvedett. Ez nem jelenti azt, hogy az “al-Kaidának vége", de ha a terrorhálózatra kifejtett nyomás nem enyhül, “akkor vége lehet" – mondta.

A vezérkari főnök szerint ugyanakkor az afganisztáni erők 2014 előtt nem tudják átvenni az ország biztonságának szavatolását. Ennek kapcsán “kissé derűlátónak" ítélte azt az amerikai becslést, amely szerint ez már 2013-ban megtörténhet.