Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolcvannyolcasok a rajtnál

Szöveg: Csajbók József főtörzsőrmester |  2011. április 5. 8:07

Nagyon fontos a jó fizikai erőnlét a szakmai feladatok végrehajtása szempontjából. A könnyűlövészeknél, a missziókban, hadműveleti területen, vagy a harcmezőn ez a honvéd utolsó támasza, ha a szükség úgy kívánja meg. Ezt szem előtt tartva rendeztek szakmai versenyt a MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljnál.

1595916621
Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái április 1-jén úgynevezett rajkötelék versenyt hajtottak végre az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis területén. A verseny célja az volt, hogy a missziós célfelkészítés előtt az alakulat legkisebb harcászati kötelékei számot adjanak az országvédelmi és az V. cikkely szerinti feladatok végrehajtási képességeinek elért szintjéről – tudtuk meg a zászlóalj parancsnokától, dr. Ruszin Romulusz ezredestől.

A közösen végrehajtott fizikai megmérettetés, az egy célért való küzdelem kiváló összekovácsoló erő a katonai alegységek életében. A versenyen a katonák legnagyobb ellensége az idő volt. Minden versenyszámot szigorú döntnökök – a századok vezénylő zászlósai és a szakaszok rangidős tiszthelyettesei – bíráltak és mérték a rohanó másodperceket.
A katonák minden erejüket összeszedve egymást segítve küzdöttek. A verseny három helyszínen zajlott. A taktikai házban az állomány helyiségharc tudásáról adott számot Paint Ball puskákkal, természetesen aktív szemben álló „ellenség" ellen. 

1595916621
Az akadálypályán egy lőszeres ládát, hordágyat és két 10 literes ivóvizes kannát is magukkal kellett vinniük a versenyzőknek. Ezzel a számmal a verseny szervezői a valóságot kívánták a lehető legjobban szimulálni, hiszen ha a raj életben akar maradni a két legfontosabb anyag, amivel rendelkeznie kell a víz és a lőszer…

A harmadik helyszínen a technikai ismeretek tudásszintjének felmérése zajlott. Először a raj összes fegyverének – pisztoly, gépkarabély, géppuska, RPG – összeszerelését és működés előtti ellenőrzését kellett végrehajtani úgy, hogy a stopper elindításakor a fegyverek szétszerelt állapotban hevert a raj tagjai előtt. Ezt követően pedig még a rádiót is össze kellett szerelniük, s az adott frekvenciára hangolniuk a katonáknak. A stopper csak akkor állt meg, ha sikeres volt az összeköttetés felvétele az ellenállomással.

A legjobb teljesítményt nyújtó raj, rajparancsnoka vándorserleget vehetett át dr. Ruszin Romulusz ezredestől, a zászlóalj parancsnokától. A kupa 1 évig a győztes csapatnál marad, nevük pedig felkerül a parancsnoki épület dicsőség falára. A parancsnok a serleg átadásakor hangsúlyozta: a raj csak akkor igazán hatékony, ha a benne lévők együtt, saját érdekeiket a közösség érdekei mögé sorolva küzdenek egymásért egy közös cél érdekében.

1595916621

 Fotó: A szerző felvételei