Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ kérésére bevetik a francia katonákat Elefántcsontparton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 5. 7:04

A francia kormány az ENSZ kérésére bevetette katonáit Elefántcsontparton a volt elnök, Laurent Gbagbo erői ellen – jelentették be április 4-én, hétfőn Párizsban. A bevetés célja a Gbagbo erői által használt nehézfegyverzet kiiktatása a francia elnöki palota közlése szerint. A francia vezérkar szóvivője hozzátette: az ENSZ elefántcsontparti missziója hétfő délután megállapította, hogy Abidjanban nehézfegyvereket vetettek be a polgári lakosság ellen.

Nicolas Sarkozy hivatala bejelentette, hogy a francia elnök hétfő este telefonon beszélgetést folytatott Alassane Ouattarával, az elefántcsontparti elnökválasztás nemzetközileg elismert győztesével. A beszélgetés tartalmát a hivatal nem hozta nyilvánosságra.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székhelyén kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a légicsapásoknak a polgári lakosság védelme a célja, nem pedig Gbagbo megtámadása. Ban Ki Mun nyomatékosan hozzátette, hogy a világszervezet nem hadviselő fél a konfliktusban, hanem az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján a polgári lakosság és a misszió védelme érdekében lépett fel.

A francia harci helikopterek megkezdték az ellenfél egyik katonai táborának lövetését Abidjanban – állapította meg a helyszínen egy francia tudósító. Egy másik tábort, valamint az elnöki palotát és rezidenciát az ENSZ-erők támadnak.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint az ENSZ főtitkára kért segítséget a francia katonaságtól, és ezt Nicolas Sarkozy elnök engedélyezte a civil lakosság védelmében. Párizs ugyanakkor követelte a lakosság elleni erőszak beszüntetését.

A francia helikopterek az Agban tábort támadják, az ENSZ helikopterei az Akouedo tábort, ahol szemtanúk egy nagy robbanásról számoltak be.

Előzőleg a francia külügyminisztérium azt közölte, hogy Abidjanban elraboltak két francia állampolgárt és sok más polgárt. Gbagbo párizsi megbízottja a francia katonai beavatkozást „törvénytelennek" és „gyilkossági kísérletnek" minősítette.