Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyomolvasók

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. október 12. 11:18

Tizennégy NATO-tagállam tizenkilenc katonája vett részt az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztálya által lebonyolított Nemzetközi Hadszíntéri Helyszínelői Tanfolyamon. Ennek keretében a hallgatók Csobánkán, a NATO C-IED Kiválósági Központ szervezésében a rögtönzött robbanószerkezetek (Counter-Improvised Explosive Device – C-IED) elleni védelmet gyakorolták.

MH202310_borito

A háromhetes képzés célja az volt, hogy a NATO elvárásainak megfelelő szintre fejlesszék a hadszíntéri helyszínelő egységek operátori és csoportparancsnoki szakállományának tudását. A rögtönzött robbanóeszközök jelentette fenyegetés elhárításának érdekében az észak-atlanti szervezet segíti a tagállamokat ezirányú képességeik elmélyítésében, növelve így az ellenséges támadásokkal szembeni védelem hatékonyságát.

A mostani tanfolyam résztvevői fiktív helyzetekben, több ponton elhelyezett, különböző típusú robbanószerkezetek detonációját követően vizsgálták meg a helyszíneket. Az első szituációban egy gyalogos járőrt ért támadás, amelynek során az ellenséges erők repesztöltettel ellátott eszköze okozott sérülést. A következő forgatókönyv szerint egy civil autó felrobbantásával követtek el merényletet a terroristák, a harmadik esetben pedig drónról vetettek be improvizált repeszgránátot.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 13-án, pénteken megjelenő számában!