Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugállományú hazafiak

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. szeptember 19. 16:11

„Meghatározó nekünk a párbeszéd, különösen fontos, hogy a nyugállományú katonákkal találkozzunk, beszélgessünk, megvitassuk a haza ügyét és kikérjük a véleményüket arról, amit nap mint nap teszünk” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a nyugat-dunántúli nyugállományú katonák és honvédségi dolgozók fórumán, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, szeptember 19-én.

„A fiatalokat célozták meg a honvédelmi táborok, a honvédelmi oktatás, a kadétprogram, a hódmezővásárhelyi »Embert a vasra!« elnevezésű kampány, valamint az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlesztése, mert csak velük hozható létre ütőképes, modern haderő” – tájékoztatta a hallgatóságot dr. Czermann János a nyugat-dunántúli nyugállományú katonák és honvédségi dolgozók számára rendezett fórumon Győrben. A helyettes államtitkár kiemelte: a fiatalok a legfontosabbak ma az országnak és nélkülözhetetlenek a Magyar Honvédségnek is, szükség van elhivatott, hazájukért tenni képes fiatal katonákra.

Dr. Czermann János úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium modern, ütőképes, technikájában és tudásában is világszínvonalú haderőt fejleszt. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a közösségi média felületein és a bulvársajtóban gyakran olvasni arról, hogy az idősebb katonageneráció már nem tud hozzátenni a haza ügyéhez, a haderő fejlesztéséhez, de ez nincs így, a nyugdíjas fórum éppen ezen kételyek cáfolatára szolgál. „Azt szeretném, ha tudnák, hogy a megkezdett fejlesztések, a modernizáció és átszervezés, a fiatalok megszólítása, hazaszeretetre való nevelésre vonatkozó lépéseink nem üres frázisok. Mi nap, mint nap ezért dolgozunk, és ezt a munkát el is fogjuk végezni” – hangsúlyozta.

Nyugallomanyu_forum_Gyor_20230919_03 copy

Dr. Czermann János helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tárca olyan hazafiaknak tekinti a nyugállományú katonákat és honvédelmi dolgozókat, akik egész életüket a haza védelmének szentelték, így természetesnek veszik, hogy érdeklődve követik a Magyar Honvédség körüli eseményeket, időnként pedig összehasonlítják a jelenlegi haderőt az aktív honvédségi tevékenységük hadseregével. A helyettes államtitkár szerint a mai generáció folytatja azt a munkát, amit a visszavonultak évtizedekkel ezelőtt átadtak.

Dr. Czermann János felidézte: másfél éve tart az orosz-ukrán háború, a világ társadalmi feszültségekkel telített, Magyarország pedig ki akar maradni a hadviselésből, béketárgyalásokat sürget Oroszország és Ukrajna között. A megváltozott biztonsági környezetben erős, ütőképes honvédségre van szükség, amelyet a fiatalok segíthetnek megépíteni, őket viszont „ma nehezített körülmények között kell megnyernünk.” A helyettes államtitkár megítélése szerint a honvédelmi táborok, a honvédelem tantárgy oktatása, a Honvéd Kadét Program, a hódmezővásárhelyi páncélozott gyalogdandár feltöltésére szolgáló „Embert a vasra!” elnevezésű kampány, az Önkéntes Katonai Szolgálat hosszabb távon országunk védelmét, családunk biztonságát hivatott szolgálni.

Nyugallomanyu_forum_Gyor_20230919_05 copy

Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere beszédében rámutatott, hogy a Szent István államalapító királyunk által püspökséggel és székesegyházzal felruházott város mindig is meghatározó jelentőséggel bírt a térség történetében, hadászati történelme évszázadokon keresztül elvitathatatlannak számított. „Az egyik legfontosabb, hogy megtanuljuk mi, győriek és itt élők, hogy miért lehetünk büszkék Győr városára. Történetünk sokkal bonyolultabb, szerteágazó és sokkal mélyebben gyökerezik Magyarország és Ausztria történetében, mint elsőre gondolnánk. Ennek egyik kulcsfontossága a győri vár, amely stratégiai szempontból az egyik legfontosabb pontnak számított az 1500-as években: mi voltunk Európa egyik védőbástyája” – részletezte. „Ahhoz, hogy a békét fenn tudjuk tartani, erős hadseregre van szükségünk. Nem háborúra készülünk, hanem békére, ezt ma a magyar társadalomban – nagyon kevés kivétellel – mindenki tudja, elhiszi és elfogadja” – hangsúlyozta a városvezető, aki hozzátette, örül, hogy a nyugállományúakat érdekli a haza sorsának alakulása, mert „tapasztalatuk, bennfentes tudásuk, élesebb szemük” árnyalhatja esetleges csőlátásunkat.

Nyugallomanyu_forum_Gyor_20230919_07 copy

Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója részletes tájékoztatójában ismertette a kormány célkitűzéseit: egy valóban modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett katonákból létrehozott hadsereget szeretne kiépíteni. A komplex tüzérségi múlttal, nemzetközi szolgálati tapasztalatokkal rendelkező tábornok bemutatta a Magyar Honvédség kiemelt feladatait, a kiszámíthatatlanság, instabilitás és fenyegetések mentén leírható 21. századi műveleti környezetet és az újtípusú kihívásokat. A vezérőrnagy hangsúlyozta: a haderő átalakítása a védelmi tervezés és a haderőtervezés mentén épül fel, a jelenlegi állomány feladata nem csak vonzóvá tenni a katonai hivatást a civilek számára, hanem a bejövők megtartása egy kiszámítható rendszer megteremtésével.

Somogyi Zoltán vezérőrnagy részletesen ismertette a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szárazföldi és a légierő beszerzési eredményeit, az Önkéntes Tartalékos Rendszer továbbfejlesztési irányait, valamint a védelmi ipar megkezdett és előkészített beruházásait. Az előadás végén a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója meghallgatta a közönség észrevételeit, továbbá válaszolt a hallgatói kérdésekre.

Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora felidézte: korábbi munkája során polgári alkalmazottként dolgozott a honvédelem területén. „Olyan életre szóló értékeket kaptam, mint a kötelességtudat, a hűség, a tisztelet, a törődés, a bajtársiasság eszméje és a felelősségvállalás. Mindazt, amit az önök esküje is képvisel egy életen át. Bár az aktív állománytól már elköszöntek, de továbbira is szolgálnak. Életútjukkal, tudásukkal, tapasztalataikkal, hagyományőrző és közösségépítő tevékenységükkel” – magyarázta.

Nyugallomanyu_forum_Gyor_20230919_13 copy

Az egésznapos nyugdíjas fórum – amelyen mások mellett Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a rendezvényt szervező Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, Matyi Tibor Mihály ezredes, a győri ezred parancsnoka, Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka is részt vett – statikus haditechnikai bemutatóval zárult az alakulótéren.