Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugdíjazások az orosz flottánál

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 3. 7:22

Oroszország Fekete-tengeri flottájának hadrendjéből a közeljövőben kivonják az Ocsakov tengeralattjáró-elhárító hadihajót, valamint a B-380 Szent-György dízel-elektromos tengeralattjárót. A Fekete-tengeri flotta illetékese elmondta, hogy ezeknek az elavult hajóknak a javítása és rendszerben tartása a haditengerészet állományában „nagyon drága”.

A kivonások ellenére nem várható, hogy 2010-ben új hajók állnának szolgálatba a flottánál.

Az Ocsakov tengeralattjáró-elhárító még 1969-ben – amikor megkezdődött a hajó építése – állt hadrendbe a Szovjetunió haditengerészetének állományában. A hadihajót 1971-ben bocsátották vízre.

Nem sokkal fiatalabb a Szent György dízel-elektromos tengeralattjáró sem. A tengeralattjárót 1982-ben bocsátották vízre, és még ebben az évben hadrendbe állt a haditengerészet állományában Gorkovszkij komszomolec (Gorkovi komszomolista) néven. A „Szent György" nevet 2008-ban kapta a hajó.

Valószínűleg nem csak ez a két hajó lesz, amelyeket kivonnak a rendszerből. Információk szerint hasonló sors vár a Kercs tengeralattjáró-elhárítóra, a Jenyiszej kórházhajóra, a Turgaj szállító hajóra, a Szetuny kábelfektető hajóra, valamint a Rjabikov Generális fegyverszállító hajóra. Ezen hadihajók kivonásának időpontját még nem pontosították. Azok után, hogy az Ocsakov és a Kercs kivonásra kerül a hadrendből, a Fekete-tengeri flottának egyetlen első rangú hadihajója marad – a Moszkva rakétás cirkáló.

Napjainkban Szevasztopolban mintegy 50 hadihajó és tengeralattjáró állomásozik, amelyek többségének szolgálatban eltött ideje meghaladja a 30-40 évet. Sőt, a hadrendben állók között valószínűleg a legidősebb a Kommuna mentőhajó, amit 1913-ban bocsátottak vízre, és aminek esetleges kivonása ezidáig nem került szóba.