Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: elfogadhatatlan a szíriai erőszak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 19. 8:28

Elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki tüntetők ellen folytatódó, erőszakos szíriai kormányzati fellépést Barack Obama amerikai elnök, és újfent a hatalomból történő távozásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát.

Obama II. Abdalláh jordániai királlyal biztonsági és gazdasági kérdésekről a washingtoni Fehér Házban január 17-én, kedden folytatott megbeszélése után nyilatkozott erről a sajtónak. Jordánia az Egyesült Államok egyik legszorosabb közel-keleti szövetségese, egyben Szíria szomszédja.

Obama üdvözölte, hogy a jordániai uralkodó az arab államfők közül elsőként szólította fel távozásra Aszad elnököt. Hozzátette, hogy Washington továbbra is szoros egyeztetést folytat Jordániával olyan nemzetközi nyomásgyakorlás megteremtése érdekében, amely meghátrálásra késztetné a szíriai kormányzatot, hogy megkezdődhessen a demokratikus átmenet.

Obama szoros együttműködést ígért Jordániával annak érdekében is, hogy Izrael és a palesztinok „komoly" béketárgyalásokat folytassanak. Izraeli és palesztin tárgyalók januárban három találkozót is tartottak Jordániában, de egyelőre kevés a jele az előrelépésnek. Abdalláh király ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az izraeli-palesztin megbeszélések még korai szakaszban vannak.