Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama felháborítónak tartja az iráni hatóságok fellépését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 27. 8:39

Barack Obama amerikai elnök felháborítónak nevezte az iráni hatóságok erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen pénteken, miután a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt. “Egy hangon beszélünk” – jelentette ki Obama, aki az iráni helyzetről is eszmét cserélt vendégével. “Elítéljük az erőszakot” – szögezte le.

Az iráni népnek joga van a gyülekezéshez, véleményének szabad kifejezéséhez, ezek általános törekvések – mondta. Az iráni hatalom brutalitásáról és a szabadságra törekvő iráni nép bátorságáról beszélt. Merkel is kiemelte: az iráni népnek joga van a békés demonstrációkhoz, szavazatainak összeszámolásához.

Az iráni hatalom brutalitásáról és a szabadságra törekvő iráni nép bátorságáról beszélt. Azt mondta, Mahmúd Ahmadinezsád elnök a nemzetközi normák ellenére cselekedett, és számot kell adnia népének.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy Ahmadinezsád fő ellenfele, Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő fellelkesítette az irániakat, “akik nyitni szeretnének a Nyugat felé". Hangoztatta: ha a teheráni kormány a nemzetközi közösség tiszteletére vágyik, akkor tiszteletben kell tartani népe jogait, és figyelnie kell akaratára.

Címkékjog