Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama figyelmeztette Egyiptomot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 28. 10:19

Az Egyesült Államok a legmagasabb szinten figyelmeztette Egyiptomot, hogy eleshet az évi 1,3 milliárd dolláros amerikai katonai segélytől, ha nem tesz érzékelhető lépéseket a demokrácia irányába – írta helyi idő szerint január 26-án, csütörtökön honlapján a The New York Times című amerikai napilap.

Az újság három, magát megnevezni nem kívánó jól értesült személytől úgy tudja: Barack Obama elnök személyesen figyelmeztette Huszein Tantávit, az Egyiptomot irányító katonai tanács elnökét – Hoszni Mubarak bukott diktátor volt védelmi miniszterét –, hogy az idei katonai segély attól függ, az arab ország elmozdul-e a demokrácia irányába.

A pénzügyi injekciót Washington 30 éve rendszeresen folyósítja, és most először fordul elő, hogy az amerikai kormány kilátásba helyezi a segély megvonását – mondták el amerikai külügyi illetékesek a The New York Timesnak.

Azután nőtt meg a feszültség az Egyesült Államok és Egyiptom között, hogy hat napja a kairói repülőtéren nem engedtek föl egy Dubajba induló repülőgépre több amerikai aktivistát, az egyiptomi demokratikus átalakítást segítő civil szervezetek munkatársait. A feltartóztatott aktivisták egyike Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter fia.

Az egyiptomi katonai kormányzat néhány hónapja elrendelte a külföldi adományokból működő egyiptomi szervezetek és több külföldi alapítvány pénzügyeinek vizsgálatát. Összesen 17 egyesületnél – köztük a német kereszténydemokratákhoz közelálló Konrad Adenauer Alapítványnál – tartottak házkutatásokat, és lefoglaltak egyes eszközöket.

Az amerikai kongresszus és a washingtoni külügyminisztérium jelezte: felháborítják ezek az eljárások. A katonai tanács megígérte, hogy véget vetnek a razziáknak, és visszaszolgáltatják a lefoglalt javakat.