Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Háború a Balkánon”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2012. január 28. 8:14

A diákok felkérésére középiskolai „road show-ra” indult Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese, aki a „Háború a Balkánon – Jugoszlávia széthullása”  című előadás-sorozatával az érettségi előtt álló fiataloknak a missziós szerepvállaláson keresztül mutatja be és népszerűsíti a győri alakulatot, valamint a Magyar Honvédséget.

1595930713
A téma apropóját az adta, hogy az előadás napjaiban az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásaként mintegy száz győri katona kezdte meg külszolgálatát Bosznia-Hercegovinában, ahol Könczöl alezredes 2009−2010-ben egy évet szolgált az Európai Uniós Erők (EUFOR) parancsnokságának törzsigazgatójaként.

A Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium 12/S osztályos diákjai – kiegészülve a katonai alapismereteket tanuló évfolyamtársaikkal – rendhagyó történelemórán ismerhették meg az egykori Jugoszlávia szétesését, valamint a balkáni háború történéseit. A fiatalok valós képet kaptak a mai Bosznia-Hercegovináról, az ország történelméről, vallási megosztottságáról.

Könczöl alezredes fotókban és a háborús eseményekről készült dokumentumfilm-szemelvényekben gazdag előadását személyes élményei tették még hitelesebbé. Megrendítő képeken keresztül mutatta be Szarajevót, ahol nem is oly régen még emberi tragédiák sokasága játszódott le. Bemutatta a konfliktus megoldásához nyújtott katonai szerepvállalást, a béketeremtés, békefenntartás folyamatát.

A diákok figyelemmel hallgatták az Európiai Uniós Erők szerepkörét, tevékenységét, majd a magyar részvételről szóló információkat. A parancsnokhelyettes a történelmi áttekintés végén eljutott napjainkig, az MH EUFOR Kontingens jelenlegi szerepvállalásáig. A többnyire „Arrabonás" katonákra és a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományára épülő 10. váltás tagjai a napokban kezdték meg feladataik végrehajtását Szarajevóban. A győri kiképzés hónapjairól készült kisfilm bepillantást engedett a fiataloknak a katonák életébe, a kiképzés és felkészülés mindennapjaiba.

1595930713
Az előadás zárásaként Könczöl alezredes bemutatta a győri ezredet is, beszámolt az alakulat rendeltetéséről, feladatairól, technikai eszközeiről. Néhány perces video-összeállítás adott hírt arról, milyen is egy légvédelmirakéta-éleslövészet. 

A két tanórás tájékoztató után megkérdeztük a Bercsényis diákok véleményét.
Nagy Kristóf elmondta: „Hasznosnak ítéltem az előadást, közelebbről megismertem a katonák életét és fontos ismereteket szereztem a balkáni háborúról. A történelmi áttekintés és a katonák feladatairól szóló rész tetszett a legjobban. Nagyon jók voltak a videók és az alezredes úr személyes tapasztalatokon alapuló kiegészítései is."

Arra a kérdésre, hogy mire lenne esetlegesen kíváncsi a győri katonák életéből, így válaszolt: „fegyverzet, felszerelés, szolgálati kötelmek, tapasztalatok."

Szigeti Roland és Rumi Dóra is azt emelték ki, hogy részletes képet kaptak a balkáni konfliktusról, valamint a magyar békefenntartásról, missziós szerepvállalásról. Mindkettőjük számára a háborút bemutató archív felvételek, valamint a katonákról szóló videók nyújtották a legmegrázóbb és legmaradandóbb élményt.

Az ismeretszerzés folytatásaként a diákok az ezred májusi nyílt napján, majd a júniusi Nyitott Kapuk Hete rendezvénysorozatán személyesen is megismerkedhetnek a laktanyával, a győri „lérakos" katonákkal, valamint technikai eszközeikkel.

A Bercsényi után a „road show" következő állomása februárban a Kazinczy Ferenc Gimnázium lesz.