Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama júliusban Moszkvába látogat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 12. 8:48

Barack Obama amerikai elnök július 6. és 8. között tesz hivatalos látogatást Moszkvában – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai orosz-amerikai csúcson minden bizonnyal elsősorban a hadászati fegyverek csökkentésével foglalkozó, az idei évben lejáró START-1 szerződés helyére lépő új dokumentumról lesz szó, amelyről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint májusban-júniusban konzultációkat tartanak, s ezekről a megbeszélésekről a tárgyalók jelentést tesznek majd az elnököknek a csúcs előkészítése során.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő japán újságírók előtt vasárnap kijelentette: Moszkva a hadászati támadó fegyverek csökkentésével kapcsolatos kérdéseket összeköti a rakétapajzs elemeinek kelet-európai telepítésére vonatkozó amerikai tervekkel. Ez utóbbi kérdéskör lesz várhatóan a csúcs másik fontos témája, s minden bizonnyal szó lesz a NATO terjeszkedéséről a posztszovjet térségben. Moszkva mind a rakétapajzs-telepítést, mind a NATO keleti terjeszkedését Oroszország biztonságát veszélyeztető tényezőnek tekinti, s ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A Bush-kormányzat utolsó évei alatt igencsak megromlott orosz-amerikai kapcsolatokban azonban Obama megválasztása óta többé-kevésbé folyamatos mosolyoffenzíva zajlik: mindkét fél számos esetben biztosította már a másikat arról, hogy a kapcsolatok javítására, a vitás kérdések tárgyalásos úton történő rendezésére törekszik, és mindkét fél bizakodónak mutatkozik a másik szándékait illetően, konkrét lépéseket azonban még nem tettek.

A látogatásról Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök áprilisban Londonban, a fejlett és a legerősebb feltörekvő országokat tömörítő G20-as csoport csúcsértekezletén állapodott meg, az időpont azonban mindeddig nem volt ismert. Az amerikai elnök Moszkvából a G8, a fejlett országokat és Oroszországot tömörítő csoport olaszországi csúcstalálkozójára utazik majd.