Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama mégsem vesz részt Kaczynski temetésén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 18. 7:54

Barack Obama amerikai elnök lemondta részvételét az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetésén az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő okozta veszély miatt – jelentette be szombaton a Fehér Ház szóvivője. Angela Merkel német kancellár és Károly herceg brit trónörökös sem vesznek részt a szertartáson.

Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt szállt volna le a krakkói repülőtéren.
A Fehér Ház bejelentése után nem sokkal a berlini kormányszóvivő bejelentette: Angela Merkel német kancellár sem utazik el a temetésre.
Pénteken Lisszabonban volt kénytelen leszállni az Egyesült Államokból hazatérő német kancellár gépe. Merkel a portugál fővárosban töltötte az éjszakát, mivel hazája összes (16) nemzetközi repülőterét lezárták a hamufelhő miatt. Már akkor kérdéses volt, hogyan jutna el a kancellár Krakkóba.

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt korábban már 11 külföldi állam képviselője jelezte, hogy – korábbi ígéretük dacára – nem tudnak részt venni a vasárnapi temetésén.

Nem lesz ott vasárnap a brit trónörökös Károly herceg, XVI. Károly Gusztáv svéd király és Carl Bildt svéd külügyminiszter, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnök sem.

Nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy – különböző szinten – képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén.

Címkéklőtér