Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama síkra szállt a kapcsolatok javítása mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 10. 7:20

Washington őszinte és állhatatos törekvése, hogy javítsa kapcsolatait a muzulmán világgal, ami növelné az Egyesült Államok biztonságát is – mondta kedden Jakartában Barack Obama amerikai elnök, aki ázsiai körútja keretében érkezett az indonéz fővárosba.

Vendéglátójával, Susilo Bambang Yudhoyono államfővel közösen tartott sajtóértekezletén Obama mindamellett elismerte, hogy a haladás e téren még “nem teljes", tovább kell munkálkodni a félreértések és a bizalmatlanság leküzdésén. Indonézia a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országa.

A közel-keleti problémát illetően Obama megjegyezte: az izraeli hatóságok döntése, hogy újabb lakásokat építenek zsidóknak Jeruzsálem arab többségű keleti szektorában, “nem segíti a béketárgyalások ügyét". Aggasztónak mondta, hogy nem látni olyan újabb erőfeszítést, “amely megteremthetné annak feltételeit, hogy Izrael békében élhessen együtt egy szuverén Palesztinával".

A vasárnapi mianmari választásokat, amelyeken a katonai junta támogatta legnagyobb párt győzött, az amerikai elnök úgy ítélte meg, hogy azok nem voltak sem szabadok, sem tiszták. Előző nap Obama úgy fogalmazott, hogy a mianmari hadsereg “ellopta" a húsz év óta első választásokat a délkelet-ázsiai országban.

Az amerikai elnök azt is hangoztatta a sajtóértekezleten, hogy az Egyesült Államok sikert és jólétet kíván Kínának, s Washington nem érdekelt abban, hogy fékezze a kínai fejlődést.

A vendég “elragadtatását" fejezte ki, hogy újra Jakartában lehet, ahol gyerekkorában négy évet töltött, bár elismerte, hogy kevés dologra ismert rá. Obama 1967 és 1971 között, hattól tízéves koráig élt Jakartában amerikai anyjával és indonéz mostohaapjával, miután életének első évei Hawaiin teltek.

Az amerikai elnök Indiából érkezett tíznapos ázsiai körútjának második állomására, Indonéziába, onnan pedig még Dél-Koreába és Japánba utazik tovább.