Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush szerint terrorakciókat előztek meg a kínzásokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 10. 6:53

Nagy-britanniai terrortámadásokat akadályozott meg a “waterboarding”, vagyis a terroristagyanús foglyok vízbefojtást imitáló kényszervallatása – mondta egy vezető brit lapnak George Bush volt amerikai elnök, aki szerint e támadásokat elsősorban a Heathrow repülőtér, valamint Canary Wharf ellen tervezték.

Bush, aki új könyve megjelenésének alkalmából adott interjút a The Timesnak, a lap keddi ismertetése szerint kijelentette: az e módszerrel végrehajtott kihallgatások olyan információkat eredményeztek, amelyekkel londoni merényletek előkészületeit lehetett félbeszakítani.

Az előző amerikai elnök szerint e támadásokat elsősorban a Heathrow repülőtér, valamint a felhőkarcolóiról ismert kelet-londoni üzleti központ, Canary Wharf ellen tervezték.

“Három emberrel szemben alkalmazták a waterboardingot … úgy gondolom, ez a döntés életeket mentett meg" – áll a The Times által közölt interjúban.

Bush – akinek Decision Points című memoárkötetéből a brit lap keddtől külön mellékletben részleteket közöl – kijelentette, hogy az imitált vízbefojtásos vallatási módszert nem tekinti kínzásnak, és ma is meghozná a döntést ennek alkalmazásáról, mivel “elnökként az ember feladat az, hogy megvédje országát".

A volt amerikai elnök az iraki háborúról szólva úgy vélekedett, hogy ha Szaddám Huszein egykori iraki államfő – akit az invázió után elfogtak és kivégeztek – még mindig hatalmon lenne, a térségben mára valószínűleg nukleáris fegyverkezési verseny alakult volna ki.

Arra a kérdésre, hogy számít-e még tömegpusztító fegyverek fellelésére Irakban, Bush úgy fogalmazott: tartja magát ahhoz az általánosan elfogadott nézethez, hogy a háború idején Iraknak már nem voltak ilyen fegyverei.

George Bush az interjúban felidézte: amikor az iraki háború előestéjén felmerült, hogy Tony Blair akkori brit kormányfőnek esetleg bizalmatlansági szavazással kell szembenéznie a londoni parlamentben, ő felajánlotta Blairnek azt a lehetőséget, hogy Nagy-Britannia ne küldjön harcoló alakulatokat Irakba, csak az újjáépítéshez nyújtson segítséget. Blair azonban kitartott a brit katonai részvétel mellett, kormánya esetleges bukásának árán is.

Hazájának jövőbeni globális szerepéről szólva Bush a The Timesnak azt mondta: meggyőződése, hogy továbbra is az Egyesült Államok lesz a világ egyetlen szuperhatalma, és “még hosszú ideig szuperhatalom marad".

Hozzátette: Kína feltörekvő gazdaság, ám “rengeteg belső problémával küszködik".