Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készülnek a legnehezebb misszióra

Szöveg: Keviczky Gábor százados |  2010. november 10. 6:48

Megkezdte összekovácsolási feladatait a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítő Csoport (Provincial Reconstruction Team – PRT) tizedik váltása, akik 2011 elején kezdik meg szolgálatukat az afganisztáni Baghlan tartományban. A katonák a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison készülnek a misszióra.

„Ez a misszió kemény és hosszú lesz, de önök a Magyar Honvédség és az 5.
Bocskai István Lövészdandár legjobb katonái. Elvárom, hogy tudásuk
legjavát adva készüljenek fel feladataikra, hogy mindannyian épségben
térhessenek haza Afganisztánból", fogalmazott dr. Böröndi Gábor
dandártábornok abból az alkalomból, hogy a Magyar Honvédség Tartományi
Újjáépítő Csoport (Provincial Reconstruction Team – PRT) tizedik váltása
megkezdte összekovácsolási feladatait. 

A 2011 elején kiutazó állomány gerincét az 5/1. lövészzászlóalj adja, de speciális beosztásokra más katonai szervezetektől is érkeztek, így az ideiglenes alegységbe szervezett kötelék közel 350 fővel folytatja a felkészítés harmadik, egyben utolsó fázisát a Vay Ádám Kiképzőbázison (Hajdúhadház).
Az elkövetkező időszakban csoport- és különböző nagyságú alegységkötelékekben folyik majd a gyakorlatközpontú, blokkosított kiképzés. A törzsnek és az alegységeknek az SOP-ban (Standard Operating Procedure – Hatályos Műveleti Utasítás) előírt feladataikat kell elsajátítaniuk és begyakorolniuk úgy, hogy az elvártak szerint gyorsan és pontosan tudjanak reagálni a váratlan, előre nem látható helyzetekre.

A jelenlegi PRT tapasztalatok alapján megtervezett harcászati és békefenntartó kiképzés mellett különböző egyéni és kötelékben végzett lőgyakorlatokat hajtanak végre a katonák, amelyeket az egyéni és kollektív fegyverek beszabályozása előz meg.

A kiképzési tervekben szerepelnek drillek (szituációs begyakorlások) arra vonatkozóan is, hogy mi a teendő, ha egy katona megsérül, miként kell elsősegélyt nyújtani, mentőhelikoptert hívni vagy az egészségügyi kiürítést végrehajtani helikopter leszállóhely létesítésével és biztosításával.

A hadszíntéri sajátosságoknak megfelelően kiemelt figyelmet fordítanak a konvojműveletek, a CIMIC (Civil-Military Co-operation – Civil-Katonai Együttműködés) projektek megtervezésére, megszervezésére és azok kivitelezésére is.

Összességében elmondható, hogy a végrehajtásra kerülő, embert próbáló felkészítési feladatok nagyban szolgálják azt, hogy a katonák egy tiszta, és világos képet kapjanak az afganisztáni körülményekről és az ott elvárt tevékenységükről.