Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titokzatos rakéta tartja lázban Amerikát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 10. 6:26

A Pentagon szakemberei egyelőre nem találtak magyarázatot arra a feltehetően tenger alatti rakétakilövést bemutató videofelvételre, amelyet egy amerikai tévétársaság készített az Egyesült Államok nyugati partvidékén.

A KCBS tévétársaság helikopteres forgatócsoportja Los Angelestől mintegy 50 kilométerre nyugatra vette fel, ahogy egy maga után hullámos kondenzcsíkot húzó tárgy emelkedik ki a tengerből. David Lapan ezredes, az amerikai védelmi misztérium szóvivője kedden elismerte, hogy mindeddig nem sikerült megfejteni, mi is lehet tulajdonképpen a leginkább rakétakilövésre emlékeztető jelenet magyarázata.

A felvétellel kapcsolatban kikérték a Rakétavédelmi Ügynökség, az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD), az amerikai haditengerészet és a légierő szakértőinek véleményét. Lapan tudomása szerint a védelmi minisztériumnak nem volt köze az esethez.

Egy rakéta tengeri indítása esetében, s az előírások értelmében, több lépcsőben előre kellett volna értesíteni a haditengerészetet és a légierőt. Kereskedelmi rakéta indítására hasonló előírások vonatkoznak.

A szóvivő szerint arra sem utal semmi, hogy egy ellenséges hatalom lőtt volna ki rakétát Kalifornia partjainál.

Lapan szerint a további információk begyűjtéséig és a rejtély megoldásáig a “megmagyarázhatatlan" a legjobb kifejezés a felvétel jellemzésére.