Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama titokban engedélyezte a líbiai felkelők támogatását?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 31. 12:50

Barack Obama amerikai elnök aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek – jelentették be szerdán Washingtonban névtelenséget kérő hivatalos források. Az utasítást az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést.

A titkosszolgálati műveletekről jóváhagyásáról szóló információ olyan helyzetben látott napvilágot, amikor Obama elnök nyíltan arról beszél, hogy „nem zárja ki" a líbiai felkelők felfegyverzését. Igaz, Washingtonban az elmúlt napokban többen is óvatosságra intettek a lépéssel kapcsoltban, mert a nyugati szakszolgálatoknak még nem sikerült hitelt érdemlően megállapítaniuk, hogy valójában milyen csoportok is harcolnak a Kadhafi-ellenes erők soraiban.
Az elnök kedden amerikai televízióknak nyilatkozva kijelentette: a végső cél az, hogy a nyomásgyakorlás különböző eszközeivel lemondásra kényszerítsék Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt.

A líbiai helyzet értékelő amerikai megfigyelők szerint sem a kormányerők, sem a lázadók – akik nehézfegyvereket kértek Washingtontól – nem tudnak áttörést elérni. Szakértők szerint az elnöki utasítást, amely széleskörű felhatalmazást jelenthet a CIA számára – beleértve a fegyverszállítást is – még egy végleges engedélynek is követnie kell.

2009-ben Obama hasonló formában bízta meg a CIA-t, hogy folytasson terrorelhárító műveleteket Jemenben. A Fehér Ház akkor sem erősítette meg az elnöki jóváhagyást.
A The New York Times értesülése szerint egyébként a Líbiában bevetett titkos ügynökök feladata egyebek között a légi csapások célpontjainak kijelölése volt. A lap tudni véli, hogy az országban több tucatnyi brit kommandós, valamint az MI6 hírszerző szolgálat több ügynöke is jelen van.

Robbanások Tripoliban szerda éjszaka is

A líbiai főváros felett átrepülő harci gépek zaja és robbanások is hallatszottak Tripoli délkeleti külvárosaiból az AFP francia hírügynökséget a városból tájékoztató szemtanú szerint.
A helyszíni beszámoló szerint Tripoli déli és délkeleti része felett repültek át a gépek, a robbanások pedig a Szalaheddin negyedben voltak, ahol egy katonai létesítmény lehetett a célpont.

A Jana hivatalos líbiai hírügynökség később azt állította, hogy „a gyarmatosító keresztes agresszorok" – a nemzetközi koalíciós erőket minősítik így a Kadhafi-hívek – polgári célpontokat támadtak a fővárosban az éjszakai bombázás során. A Jana azzal fenyegetőzött, hogy a líbiaiak elleni minden egyes bombáért és rakétáért megfizet majd a katari kormány és az emírségek vezetése, az a két arab ország, amely részt vesz a nemzetközi koalíciós erőkben.

A NATO átvette a hadműveletek irányítását

Hivatalosan is átvette a NATO csütörtök reggel az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását – közölte az észak-atlanti szervezet egyik diplomatája. Közép-európai idő szerint reggel 8 órakor vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével. A NATO-tagállamok nagykövetei vasárnap este Brüsszelben határoztak arról, hogy a katonai szövetség fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul. A NATO-műveletnek az „Egyesített védelmező" (Unified protector) kódnevet adták.

A hadműveletek összehangolását egy külön Líbiára kialakított parancsnoki lánc végzi a NATO állandó parancsnoki láncán belül – derült ki korábban diplomáciai forrásból.

A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.