Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oktatói tanfolyam első osztályú búvároknak

Szöveg: Szűcs László |  2008. február 7. 15:44

Idei első kiképzésüket tartották Szentesen, a II. Rákóczi Ferenc műszaki zászlóaljnál a Magyar Honvédség búvárai. A minden évben nagyon várt első merülést ezúttal összekötötték az úgynevezett oktatói tanfolyammal. A február 4–8-a közötti kurzus egyik napján a honvedelem.hu is részt vett.

A szentesi laktanya búvárkiképző bázisán mindig kellemes hőfokú a tanmedence vize. Nem véletlenül szeretik a műszaki zászlóalj búvár beosztású katonái, és ha csak tehetik „vizes" kiképzéseket végeznek.

1595873112
– Az utolsó merülésünk tavaly decemberben volt, így már nagyon várták a fiúk, hogy újra beöltözhessenek, s csobbanhassanak – mondja Kürti Dezső őrnagy, a zászlóalj felderítő részlegének vezetője, a szentesi búvárok szakmai irányítója. Ezúttal azonban nemcsak „egyszerű", szinten tartó merülések miatt öltötték magukra a neoprén öltözéket, és a felszerelést, hiszen úgynevezett búvár oktatói tanfolyamot rendeztek bázison. S e kurzus végrehajtásában a szentesi, búvár beosztású állomány is tevékenyen részt vett.

Ahhoz, hogy valaki katonabúvárként oktató lehessen, meg kell szereznie az első osztályú fokozatot. Ennek eléréséhez viszont több év folyamatos tanulás szükséges. Egy kezdő „békaember" ugyanis az alaptanfolyam sikeres elvégzése után harmadosztályú búvárrá válik. A következő fokozat a másodosztályú, amelyet csak negyven merülést és egy kemény vizsgát követően kaphat meg az aspiráns. A másodosztályú vizsga megszerzése után két évvel, valamint minimum száz merülést követően pedig első osztályú búvárrá válhat a jelölt. Érdemes megemlíteni, hogy létezik még a mesterbúvár kategória is, ezt a „címet" azonban már csak adományozás útján lehet megszerezni. Ma a Magyar Honvédségben mindössze egyetlen mesterbúvár van, Márton Róbert törzsőrmester, a szentesi zászlóalj búvár rajparancsnoka, a mostani oktatói tanfolyam vezetője.

 

1595873112

A Magyar Honvédség első osztályú búvárai számára évente rendeznek oktatói tanfolyamot a szentesi kiképző bázison – árulja el Kürti őrnagy, majd hozzáteszi: ezúttal a tűzszerész és hadihajós zászlóalj, illetve a szolnoki 25/88-as könnyű vegyes zászlóalj egy-egy tisztje vett részt a kurzuson. Az elméleti „alapozás" után a felszerelés kezelésével kapcsolatos feladatokat – például a maszk víztelenítését, az ólomöv, illetve a légzőkészülék fel-, és levételét – kellett végrehajtatniuk. Mégpedig oktatóként. A kiképzendő állományt a szentesiek játszották el, akik valamennyien képzett búvárok, ám ezúttal néhány fatális hibát is vétettek, ezzel is tesztelve a leendő oktatókat. A feladatokat egyébként mind a két oktató-jelölt, vagyis Major Tibor százados és Szekeres Tibor százados is sikeresen teljesítette, és a vizsgájuk is eredményes volt.

 

1595873112

A Magyar Honvédségben jelenleg mintegy 120, búvár végzettséghez kötött beosztás található. A szentesi alakulat mellett az összhaderőnemi parancsnokságon, a tűzszerész és hadihajós zászlóaljnál, a szolnoki könnyű vegyes és különleges műveleti zászlóaljaknál, valamint a debreceni felderítő zászlóaljnál szolgálnak búvár beosztású katonák. Kürti őrnagy elárulja: a szerződéses katonáknál tapasztalható rotáció miatt Szentesen minden évben két alaptanfolyamot szerveznek az újoncok számára. Emellett pedig még a évenként, rendszeres mentőbúvár és a merülés vezetői kurzusok megtartása is a műszaki zászlóalj búvárainak feladata.
Persze a Magyar Honvédség katonabúvárai nemcsak a különféle tanfolyamokon találkoznak. Minden évben kétszer rendeznek számukra összevonást. Nyaranta, a Mályi bányatónál elsősorban a különféle tárgykeresési, felderítési és víz alatti műszaki feladatokat gyakorolják, míg minden év decemberében a szentesi bázison – minimális merülés mellett – az elméleti ismereteiket elevenítik fel.

Fotó: Galovtsik Gábor és az alakulat képei